Chinees Hu zoekt vrienden en olie

De Chinese president Hu Jintao gaat vanaf komende dinsdag een week lang op toernee naar Saoedi-Arabië en verschillende landen in Afrika. Volgens een diplomatieke bron wil Hu met zijn reis naar Senegal, Mali, Mauretanië en Tanzania tonen dat de betrokkenheid van China verder gaat dan alleen maar afspraken over olie en andere grondstoffen.

Wel begint Hu zijn reis op 10 februari in Riad met de bedoeling om afspraken te maken over olieleveranties. China importeert meer dan de helft van zijn olie uit Saoedi-Arabië. Volgens de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Zhai Jun importeerde China afgelopen jaar 36 miljoen ton olie uit Saoedi-Arabië. „Olie zal hoog op de agenda staan”, aldus Zhai Jun.

Het bezoek aan de Afrikaanse landen wordt volgens diplomatieke bron in Peking ingegeven door „diepgaande, langjarige vriendschapsbanden”. „De vier Afrikaanse landen zijn niet rijk aan energie of andere natuurlijke hulpbronnen. Zo is duidelijk dat de banden tussen China en Afrika niet alleen maar draaien om grondstoffen”.

Peking heeft de afgelopen jaren vele miljarden uitgegeven op zoek naar grondstoffen in Afrika. Westerse donorlanden hebben kritiek op China omdat dit land zich niet bekommert om eventuele mensenrechtenschendingen.

Maar China, dat inmiddels een grote donor is geworden, houdt vol dat er geen voorwaarden verbonden zijn aan die hulp en dat de handel met China vooral ten goede komt aan de lokale economieën.

Op een topontmoeting in Peking in 2006 met Afrikaanse landen werden 16 overeenkomsten getekend met een gezamenlijke waarde van bijna twee miljard dollar. Vorig jaar sloot China nog een groot grondstoffencontract met Congo. (Reuters/AP)

Congo: Pagina 15