Casimir-Lifshitzeffect

Dat het meten van het Casimir-Lifshitzeffect pas in 1966 lukte is onjuist. Onder supervisie van Casimir heb ik deze kracht tien jaar eerder gemeten en erover gepubliceerd in Nature (1957) en later in Physica. Casimir en Peter W. Debye waren zeer te spreken over deze metingen, hoewel ze, verricht in het `pre-nano tijdperk`, niet bijzonder nauwkeurig waren. Ze waren wel, in 2007, onderwerp van een film gemaakt door professionals van de universiteit van Wenen die twee dagen opnamen bij mij thuis maakten.

De `Casimir-kracht` werd door Casimir zelf de `geretardeerde Van der Waalskracht` genoemd. In de bespreking van Rob van den Bergs boek Van der Waals. Krachten die de wereld bijeenhouden (NRC Handelsblad, 11 december) staat dat `maar heel terloops duidelijk wordt gemaakt waarom nu eigenlijk de Van der Waalskracht naar Van der Waals is genoemd.` Heel jammer. Ik heb één en ander proberen duidelijk te maken in `The Historical Background of the Casimir Effect`, verschenen in Physics in the Making (Elsevier 1989), een bundel ter ere van Casimirs 80ste verjaardag. Die bijdrage werd indertijd door Casimir zeer gewaardeerd.

    • M. J. Sparnaay