BZ schrapt KLM-hulp

Ambassades mogen van Buitenlandse Zaken niet meer optreden als wisselkantoor voor de KLM. Dat heeft secretaris-generaal Ed Kronenburg besloten, in reactie op verklaringen van drie (oud-)ambassadeurs tegenover deze krant.

De drie vertellen hoe de luchtvaartmaatschappij in landen met valutacontrole of -restricties de opbrengst van de ticketverkoop het land uit krijgt via de ambassade. Een ambassadeur: „Officieel mag het niet. BZ ontduikt namelijk het valutabeleid. Ook vormt het heen en weer lopen met koffers vol geld een risico voor de veiligheid en de integriteit.”

KLM geeft de lokale valuta – in het buitenland weinig waard – aan de ambassade. Die doet er lokale uitgaven mee. In ruil krijgt KLM ‘harde’ valuta van het ministerie in Den Haag.

KLM zegt dat het nog steeds gebeurt „in landen waar de deviezen in de praktijk niet getransfereerd” kunnen worden, ondanks luchtvaartverdragen die daartoe verplichten. „De lokale autoriteiten werden hierover altijd ingelicht”, aldus KLM. Bewijzen daarvoor verstrekt het bedrijf niet. Om welke landen het gaat, zegt de KLM evenmin.

Het ministerie meldt desgevraagd dat de praktijk alleen nog bestaat in Iran.