Bij de voorplaat

De zwarte wolf op deze foto uit Yellowstone Park dankt zijn vachtkleur aan een vrijpartijtje dat zijn voorouders met honden hebben gehad. Onderzoekers schrijven deze week in een online publicatie in Science dat honden, coyotes en wolven uit Italië en Amerika dezelfde speciale mutatie hebben voor deze kleur zwart. Bij honden lijkt de mutatie het oudste te zijn, ergens rond 50.000 jaar geleden. Bij hen (of hun directe voorlopers onder wolven) ligt dus de bron. In Amerika komt de kleur vooral voor bij wolven die in donkere bossen leven. Die hebben duidelijk voordeel bij een donkere vacht. Voor de komst van de hond – met de mens – naar Amerika, waarschijnlijk 15.000 jaar geleden, liepen er dus aanzienlijk lichtere wolven door de bossen. De hond is 30 à 40.000 jaar geleden gedomesticeerd uit wolven in de Oude Wereld. (HS)