ASML vraagt personeel loonoffer

Het personeel van ASML is het niet eens met de bezuinigingsvoorstellen van de Veldhovense chipmachinefabrikant. ASML moet in de kosten snijden om de hevige neergang in de chipindustrie te overleven. Werknemers krijgen een gedeelte van hun dertiende maand alleen uitbetaald als het bedrijf in de toekomst goed presteert.

ASML vraagt een loonoffer van drie procent aan Nederlandse werknemers. Het wil eenderde van de extra maand schrappen totdat de resultaten weer verbeteren. De resterende tweederde krijgen de werknemers wel, maar ASML wil dit voor de helft in contanten betalen en voor de helft in aandelen. Dat zou personeel ook meer zeggenschap in het bedrijf geven.

„Veel personeelsleden beschouwen het loonoffer als een vorm van symboolpolitiek” , zegt FNV-bestuurder Ron van Baden. „De opbrengsten van de bezuiniging staan niet in verhouding met de ruim één miljard euro die ASML nog in kas heeft.” Het technologiebedrijf betaalt aandeelhouders ondanks de omzetdalingen in 2008 wel dividend uit. Bovendien zouden topmanagers flinke bonussen krijgen, zegt Van Baden. Er valt dus op meer plekken te besparen.

Deze week liepen de onderhandelingen over het inleveren van salaris stuk. Vakbond CNV stuurde een persbericht uit over ‘boterzachte garanties’. Volgens FNV’er Van Baden, was dat „een onhandige actie”. Hij zegt dat er nog onderhandelingsruimte bij ASML is en hoopt binnen enkele weken tot een akkoord te komen. „Het personeel is zich er terdege van bewust dat het bedrijf het moeilijk heeft en wil graag een bijdrage leveren. Maar ASML kan niet in z’n eentje bepalen waarover onderhandeld wordt en waarover niet.”

Tot nu toe heeft ASML alleen tijdelijke krachten ontslagen, maar die ‘speklaag’ rondom de kern van het bedrijf is bijna op. De bonden sturen aan op een werkgelegenheidsgarantie voor het vaste personeel van minimaal een jaar. ASML wil alleen garanderen dat het tot deze zomer niet in de kern van het bedrijf zal snijden.