Zuidelijk Toneel gaat naar Tilburg

Het Zuidelijk Toneel verhuist volgend jaar van Eindhoven naar Tilburg omdat die gemeente meer subsidie biedt. Het gezelschap heeft 55 jaar in Eindhoven geresideerd.

Sinds vorige maand behoort het gezelschap tot het netwerk van acht stads- en regiogezelschappen die rechtstreeks door het rijk worden gesubsidieerd. Het ministerie van OCW bracht de subsidie echter terug van 2,8 miljoen naar 2,4 miljoen euro. De groep vroeg aan de gemeente Eindhoven – die tot nu toe niet meebetaalde – of ze het verschil kon bijpassen. Eindhoven wilde wel eenmalig 2 ton bijpassen, maar dat was het gezelschap niet genoeg.

Tilburg bood zelf aan om de groep over te nemen van Eindhoven. De gemeente gaat 4,7 ton subsidie meebetalen, waarvan één ton in de vorm van vrije huisvesting. Burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg is tevens bestuursvoorzitter van Het Zuidelijk Toneel, maar zakelijk leider Gerard Tonen benadrukt dat Vreeman met zijn dubbelfunctie geen rol heeft gespeeld in de toekenning: „Hij heeft zich in beide functies buiten de besluitvorming gehouden.”

Tonen zegt eerst toestemming aan OCW te hebben gevraagd: „Ik wist niet zeker of stads- en regiogezelschappen vrij mochten verhuizen. Maar OCW vond onze zoektocht naar de hoogste bieder juist een teken van goed cultureel ondernemerschap. We zijn het regiogezelschap van Noord-Brabant dus zolang we in een grote Brabantse stad blijven, is er niets aan de hand. Den Bosch had ons ook gewild, maar we wilden de steden niet verder tegen elkaar uitspelen. We willen een hechte samenwerking met de zes grote steden.”

Sinds het aantreden van artistiek leider Matthijs Rümke in 2005 specialiseert Het Zuidelijk Toneel zich in nieuw Nederlands repertoire. Vorig jaar kondigde het gezelschap een koerswisseling aan omdat de nieuwe stukken te weinig bezoekers trekken. Nu gaan ze pas op tournee na gebleken succes.