Youtube schrapt zingende pubermeisjes

Videowebsite Youtube wil een einde maken aan illegale coverversies van bekende liedjes. Zo heeft de website inmiddels een zelfgemaakte video van een jong meisje dat daarin een coverversie van het liedje Winter Wonderland zingt, van het net gehaald.

Youtube maakt gebruik van een geautomatiseerd systeem dat geuploade filmpjes controleert op copyright overtredingen. De site was in januari al begonnen met het verwijderen van video’s waarbij bestaande liedjes als achtergrondgeluid worden gebruikt – bijvoorbeeld een stukje Born to be wild bij een filmpje van een fietstocht. Het Content ID-systeem is echter zo goed dat het ook liedjes herkent als ze door een amateur worden gezongen. Zo verdween de Winter Wonderland cover van ‘JulietOriginals’, een 15 jarige Amerikaanse die haar liedjes op Youtube publiceert.

De Amerikaanse digitale rechtenorganisatie EFFR dient nu een klacht in wegens censuur. Volgens Google, eigenaar van de website, is Youtube niet meer dan een intermediair die handelt in opdracht van de rechthebbende platenmaatschappijen. Veel bedrijven kiezen er echter voor om illegale kopieën te laten staan en daar omheen advertenties te plaatsen. Zo valt er nog wat te verdienen aan Winter Wonderland.

Youtube is een van de best bezochte sites van het web, waar honderden miljoenen filmpjes te bekijken zijn. Omdat gebruikers zelf hun video’s mogen uploaden, is het een kanaal om zangtalent op te sporen. De Nederlandse Esmée Denters werd een Youtube-ster omdat ze covers zong voor haar webcam.

    • Marc Hijink