Youth for Christ daagt stadsdeel

De organisatie Youth for Christ uit Driebergen heeft een kort geding aangespannen tegen het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes. Ze wil duidelijkheid over de uitvoering van het jongerenwerk in dat stadsdeel.

Youth for Christ won 3,5 maanden geleden het contract voor al het jongerenwerk in De Baarsjes – voornamelijk gebruikt door allochtone jongeren – maar sindsdien hebben deelraadsleden van de oppositie (D66 en Groenlinks) kritiek op het deelraadbestuur omdat het in zee ging met een orthodox-christelijke organisatie. Zij willen het contract verbreken. Volgens advocaat Wilfred Veldstra is het jeugdwerk van Youth for Christ echter „neutraal”.

Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg (PvdA) is vorige week opgestapt omdat hij vond dat het contract niet verbroken kon worden. „Ze waren gewoon de beste aanbieder”, zei hij. Ook is de coalitie van PvdA en VVD gevallen, vooral omdat de rest van de PvdA wél vond dat het contract moest worden verbroken. Alleen de VVD bleef voorstander van het contract met Youth for Christ. Het gaat om een contract voor vier jaar ter waarde van 560.000 euro. Het contract verbreken kan het stadsdeel bijna twee miljoen euro kosten.

Youth for Christ werkt al drie jaar op kleine schaal in de Baarsjes en dát functioneert wel, zegt advocaat Veldstra. Ook zo’n twintig andere gemeenten hebben hun jeugdwerk uitbesteed aan Youth for Christ. De organisatie zorgt volgens een woordvoerder dat jongeren doen aan talentontwikkeling en dat ze een „veilige plek” hebben om heen te gaan in plaats van op straat te hangen.

Door de commotie lukt het Youth for Christ niet om personeel te krijgen in De Baarsjes, zegt de woordvoerder. „In het contract staat expliciet dat we niet evangeliseren. Uitsluitend als de jongeren met een gerichte vraag komen over God, gaan wij daar op in”.