Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EenVandaag. Reportage over een Nederlandse antipedofielensite. In Engeland bestaan ze al langer, nu komt er ook een Nederlandse waarschuwingssite met daarop gegevens van veroordeelde pedofielen met namen, adressen en foto’s. Doel is om burgers die bij hen in de buurt wonen te waarschuwen, maar volgens critici is het initiatief vooral een digitale schandpaal. Ned. 1, 18.20-18.35u.

Netwerk. Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft zich in Colombia kritisch uitgelaten over president Uribe, zo blijkt uit een verslag van zijn bezoek aldaar. Volgens Koenders heeft Uribe meer veiligheid gebracht, maar vergeet hij de ontwikkeling. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. Vooruitblik op het ‘liquidatieproces’, over de afrekeningen in het criminele milieu. Verder maken NRC-redacteur Roel Janssen en econoom Flip de Kam de stand op van de crisis en geven zij hun mening over verhoging van de AOW-leeftijd. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Frans Bauer over zijn presentatie van het retro tv-programma Bananasplit, plastisch chirurg Eric Scholten vertelt over schaamlipcorrecties, Selah Sue zingt een lied, Jan Mulder speelt voor side-kick. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Misdaadjournalist Harry Lensink praat over zijn boek De Dodenlijst , naar aanleiding van het ‘liquidatieproces’. De nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken, Jetta Kleinsma, licht de nieuwe plannen voor schuldhulpverlening toe. Gerard Sannes van het Groningse café De Kachel vertelt over zijn rechtszaak in verband met het negeren van het rookverbod. Ned.1, 23.00-0.00u.

cultuur

The culture show uncut. Televisiegesprek met de pianist Alfred Brendel (78), die december verleden jaar stopte met publieke optredens. Brendel praat onder meer over zijn passie voor de films van Luis Buñuel, een grote inspiratiebron voor hem. Verder een onderzoek naar het geheim van het televisiebedrijf HB0 (Home Box Office), bekend van de succesrijke series als Sex and the City, The Wire, The Sopranos en Six Feet Under. Gesprekken met producenten, schrijvers en acteurs. Recensies van de films The Soloist, Woody Allen’s Vicky Cristina Barcelona, en The Curious Case of Benjamin Button met Brad Pitt. BBC 2, 0.35-1.20u.

informatief

De leugen regeert. Discussieprogramma over de media. Gesprek met Bas Haan, auteur van het boek De Deventer moordzaak – Het complot ontrafeld. De Vlaamse plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs reageert op uitlatingen van boze dames wier borstvergroting is mislukt. Ook aandacht voor de Stasi en westerse journalisten die voor die Oost-Duitse geheime dienst spioneerden. In de mediaraad: presentator Pieter Jan Hagens en Altan Erdogan, hoofdredacteur van Revu. Ned.2, 21.20-22.00u.

Heerlijk Eerlijk Heertje. Raoul Heertje legt aan de hand van een eigen talkshow de onechtheid van televisie bloot. De talkshow is ook te zien op www.heerlijkeerlijkheertje.nl, op tv worden er slechts flitsen van vertoond. Ned.3, 21.55-22.30u.

Around the world in 80 faiths. Achtdelige serie over rituelen van diverse religieuze gemeenschappen. Afl.4: The Indian subcontinent, met een bezoek aan een Tibetaans-boeddhistisch klooster hoog in de bergen, het kleurige Durga Puja-festival, een ontmoeting met de Agori die met de doden leven, een zoroastriaans huwelijk, een kennismaking met de jaïnisten, die geweld tegen elk levend wezen afwijzen en het mest-smijtfestival in Diwali. BBC 2, 22.00-23.00u.

Metropolis: Wereldchinezen. Thema: In het leger. Met onder meer Israëlische scholieren die geld betalen voor een trainingskamp, zodat ze meer kans hebben om te worden toegelaten tot de elitetroepen van het leger. Ook aartsvijand Iran begint de rekrutering van nieuwe soldaten al vroeg met wapenlessen en militaire oefeningen op school. Verder een verslag van de strenge selectie voor mariniers in Nicaragua en stoere meiden in Bolivia die zich staande proberen te houden in de machocultuur van het leger aldaar. Ned.3, 23.55-0.25u.

’t Vrije Schaep (met de 5 Pooten). Sitcom. Een horde Duitsers arriveert op de camping, onder wie Lutz, Doortjes grote jeugdliefde, „tot de oorlog ertussen kwam”. En die oorlog, die is opoe Withof nog niet vergeten. Liedjes: Duitse Medley, Als de dag van toen, Jan Klaassen de trompetter. Ned.1, 21.15-22.00u.