Venezuela beperkt dollartoerisme Antillen

De Venezolaanse president, Hugo Chávez, heeft de landingsrechten van Antilliaanse en Arubaanse chartermaatschappijen ingetrokken. Het is de meest recente poging van Chávez om het zogeheten dollartoerisme de kop in te drukken. Tot eind vorig jaar vlogen Venezolanen in groten getale naar de eilanden om Amerikaanse dollars te pinnen. In Venezuela wordt het wisselen van de lokale munt in buitenlandse valuta streng gecontroleerd. Hierdoor is een grote zwarte markt ontstaan. Het nabijgelegen Curaçao, Aruba en Panama zijn populaire bestemmingen om dollars te pinnen, die op de zwarte markt met grote winst worden verkocht.

Op Curaçao groeide het aantal Venezolaanse toeristen in de eerste negen maanden van 2008 met bijna 164 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Tot oktober bezochten ruim 73,000 Venezolanen het eiland. Maar het buurland – Venezuela ligt op een kleine 65 kilometer van Curaçao – heeft begin dit jaar verschillende maatregelen ingevoerd om het dollartoerisme een halt toe te roepen. Zo werd het aantal Amerikaanse dollars dat Venezolanen in het buitenland mogen pinnen per 1 januari verlaagd van 5.000 tot 2.500. Ook mag nu maandelijks niet meer dan 240 dollar per creditcard worden uitgegeven.

Het verbod op chartervluchten tussen Venezuela en de eilanden treft ook reguliere vluchten, omdat verschillende Arubaanse en Antilliaanse maatschappijen alleen een chartervergunning hebben gekregen voor Venezuela.

Ook is het buitenlandse luchtvaartmaatschappijen in Venezuela verboden de daar verdiende Venezolaanse bolívares te exporteren, terwijl ter plekke gemaakte kosten alleen in Amerikaanse dollars mogen worden betaald. De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air zegt enorme bedragen te hebben die Venezuela niet uit kunnen. De Antilliaanse minister van Verkeer en Vervoer, Maurice Adriaens, vraagt zich af of het voor Antilliaanse maatschappijen nog zinvol is om op Venezuela te vliegen. Hij gaat Chávez verzoeken de regels voor de Antillen te versoepelen.