Snow Food

Er zijn natuurlijk meer methoden om je winterdip te bestrijden dan het eten van wat extra koolhydraten. Ik noem: vakantie. De voor-, tijdens- en napret van een weekje wintersport bijvoorbeeld kan je zomaar deze drie donkere maanden doorhelpen. Helemaal als je zorgt dat er vóór, tijdens en après het skiën ook nog eens lekker gegeten wordt.

Wie binnenkort afreist naar de sneeuw en geen zin heeft om avond aan avond aangewezen te zijn op fantasieloze vette happen, zal zeker blij zijn met het eerste wintersportkookboek ter wereld: Snow Food (uitgeverij Kosmos).

Monique Pawirosenito en Vanja van der Leeden weten uit ervaring hoe dat gaat, tijdens zo’n vakantie met vrienden. Er heeft altijd wel iemand geen cent te makken, op de berg is alles peperduur, en keukentjes van gehuurde appartementen ontstijgen zelden het Fisher-Price-niveau.

In hun boek geven ze daarom tips over welk keukengerei handig is om mee te nemen, welke boodschappen alvast te doen in Nederland en wat onderweg in te slaan bij de hypermarché. In aanvulling op die basisvoorraad maken ze slim gebruik van lokale producten zoals aan de Alpenlucht gedroogde vleeswaren, confit de canard en crêpes van de plaatselijke crêperie.

Het resultaat is een vrolijke mix van wintersportklassiekers (kaasfondue, rösti, raclette), Indo-Hollandse stamppotten (hutspot met rendang, hete bliksem met saté van bloedworst), sportieve meeneemlunches (Franse hotdogs, mueslimuffins) en après-ski-cocktails (snow caprioska – met echte sneeuw, glühwein, jägerthee).

Door die bonte receptenverzameling, maar zeker ook door de spontane, aanraakbare fotografie van Natasja Verschoor is Snow Food een sfeerverhogende reisgenoot geworden. Nooit meer lauwe pizza.

Uit Snow Food een recept dat geknipt is ter afsluiting van ons weekje comfort food: chocolate chili bites.

Voor 12 cakejes:

200 g roomboter

200 g pure chooclade

175 g suiker

4 eieren

een eetlepel bloem

1,5 theelepel chilipoeder

1 kopje sterke espresso

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter met de chocolade in een steelpannetje op laag vuur, liefst au bain marie, want dan voorkom je dat de chocolade te heet wordt en aan de pan blijft kleven. Doe de gesmolten chocolade over in een kom en voeg de suiker toe. Roer met een houten lepel en laat een beetje afkoelen. Voeg een voor een de eieren toe en roer met een houten lepel door het chocolademengsel. Voeg bloem, het chilipoeder en een kopje espresso toe en meng alles goed. Schenk het beslag in muffinvormpjes (of in zelfgemaakte vormpjes van ovenbestendige kopjes bekleed met aluminiumfolie) en zet ze 12–15 minuten in de oven. Bovenop moeten ze gaar zijn en van binnen nog een beetje zacht. Laat de chili bites helemaal afkoelen en haal ze uit de vormpjes.

Janneke Vreugdenhil

Op nrc.tv maakt Janneke kippenleverpaté met Calvados

    • Janneke Vreugdenhil