Selectie Theater & Dans

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aids-epidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs en mooi drama over eenzame mensen die steun en geborgenheid zoeken bij elkaar. De grote gevoelens in het stuk laat regisseur Ivo van Hove lekker groot en ingeleefd spelen. Om zijn acht briljante acteurs daarvoor alle ruimte te geven, plaatst hij ze op een leeg toneel. Engelen en David Bowie begeleiden de worstelenden naar het Paradijs, of de Hel. T/m 22 febr Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Medea

Met een krachtige, fantasierijke versie van de Griekse tragedie Medea maakt regisseur Ola Mafaalani haar debuut bij het Noord Nederlands Toneel. Zij is de nieuwe artistiek leider en heeft een nieuwe cast om zich heen verzameld. Kindermoordenares, tovenares, liefdevolle moeder? De Medea van titelheldin Malou Gorter is het allemaal. Opvallend is de rol van een flamingodanser die dreigend en hakkenroffelend de voorstelling begeleidt: hij is Medea’s broer, die ze doodde om met haar geliefde Jason te kunnen trouwen.

Inl www.nnt.nl

Op hoop van zegen

Op Hoop van Zegen van Herman Heijermans is een toneelstuk dat je meteen naar de strot grijpt: elf mannen die in een „drijvende doodskist” de zee op worden gestuurd, en de toekomstige weduwen die angstig thuis zitten. En Kniertje, de vrouw die de vastklampende handen van haar bange zoontje lostrekt om ook hem aan de zee te offeren. De fraai opgekalefaterde versie van Het Toneel Speelt, met Marisa van Eyle, legt de nadruk op het tijdloze noodlotsdrama. Tournee t/m 2 april. Inl 020-6269 550 of www.hettoneelspeelt.nl.

Tourniquet

Horrorritueel van het Vlaamse groepje Abattoir Fermé (slachthuis gesloten). Twee forse beulen en een doorschijnend, helblond heksje spelen een zwijgende heksensabbat. Doemmuziek, zwarte pakken, rode wijn, witte gezichten. Een van de beulen zet een vonkend draaiende slijptol tegen zijn hoofd. Het heksje laat zich halfnaakt kruisigen. De beelden zijn huiveringwekkend, en doordat de zwarte symboliek en de aankleding zo zijn aangezet, ligt er ook een fijn laagje ironie overheen; net als in menig hedendaagse horrorfilm. Sommige beelden doen denken aan horror-komedie The Adams Family. Tournee t/m 4 maart. Inl www.abattoirferme.be

NDT I

Het Nederlands Dans Theater herneemt het sterkste deel van het drieluik Limb’s Theorem van William Forsythe: Enemy in the Figure; een overrompelend, intrigerend, virtuoos, prachtig en geestig werk. Verplichte kost voor elk beschaafd mens. Daarnaast een reprise van Crystal Pite en een première van Tero Saarinen. Tournee 5 febr t/m 11 maart. Inl www.ndt.nl

Alabama Chrome

Alabama Chrome van The Sadists is een theatraal rockconcert gesitueerd in het lome, arme Zuidwesten van de VS. The Sadists beheersen het Americana-genre perfect, terwijl ze er ook een pastiche op maken. Tussendoor spelen ze vet aangezette sketches, bijvoorbeeld over een cowboy die bij zijn zelfmoord steeds wordt gehinderd door zijn enthousiaste hond. Tournee t/m 10 mei. Inl www.orkater.nl.