Selectie Muziek

Ned. Studenten Orkest

Voor de 57ste keer gaat het Nederlands Studentenorkest op tournee om geld in te zamelen voor vluchtelingstudenten en gehandicapten. Dirigent Peter Biloen leidt uitvoeringen van de ouverture Candide van Bernstein, het in opdracht door Reza Namavar gecomponeerde stuk De Dauwboog, het Pianoconcert in G van Ravel (solist: Thomas Beijer) en de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj. 8 t/m 17 febr. Inl.: www.nso.nl

Alexander Gravylyuk

De Oekraïense pianist Alexander Gravylyuk speelt in de serie Meesterpianisten de Sonate KV 576 van Mozart, de Paganini-variaties van Brahms, Toccata en fuga in d kl.t. BWV 565 van Bach en de Sonate nr 2 van Rachmaninov. 8 febr 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020 6718345

Sergej Leiferkus

De beroemde Russische bariton Sergej Leiferkus zingt Rachmaninov, samen met de mezzo Anna Viktorova en het Nationaal Jeugdkoor. 8 febr 14u Diligentia Den Haag. Res 0900 4104104; 10 febr Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam. Res 020 6718345; 11 febr 20u15 Jurriaanse Zaal De Doelen Rotterdam. Res 010 2171717.

Oestvolskaja

Reinbert de Leeuw dirigeert het Radio Philharmonisch Orkest in een concert dat deels is gewijd aan de Russische componiste Galina Oestvolskaja mmv pianist Alexander Ljoebimov en bas Robert Holl. Op het programma de Nederlandse première van Symfonisch gedicht nr. 1 (1958) en het Concert voor piano, groot strijkorkest en pauken . Verder Sjostakovitsj’ Michelangelo-suite. 13 febr 20u15 Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht res 030 2314544 (rechtstreeks Radio 4)

Mozart Requiem

Yakov Kreizberg dirigeert bij het Nederlands Kamerorkest het Requiem van Mozart, voorafgegaan door Dyptichon van Sylvestro door het Lets Radio Kamerkoor en Haydns Symfonie nr. 44 ‘Trauer’. 7 t/m 11 febr Concertgebouw Amsterdam. Res 020 6718345; 11 febr De Doelen Rotterdam. Res 010 2171717.

Jeroen Willems

De zingende acteur Jeroen Willems vertolkt in het Leidse Scheltema madrigalen van Monteverdi over Orpheus. Verder; geïmproviseerde muziek van Track en zuidelijke gerechten van kok André Amaro. 14 febr 19u; 15 febr 13u30 inl & res www.veenfabriek.nl

Johan

De Nederlandse gitaarband Johan maakte furore met hun harmonieuze popliedjes waarvoor ze in 2002 een Edison ontvingen. Nu is hun nieuwe album uit en beproeven ze hun geluk in het theater in plaats van op het poppodium. De uitgebreide theatertour begint in Leiden. 7 febr. 20u15, Leidse Schouwburg, Leiden. Meer info: johan4all.com

Bruinsma Syndicaat

Met de broeierige cross-overjazz op het debuutalbum Area 51 plaatste het Bruinsma Syndicaat zich in de traditie van Weather Report en Mahavishnu Orchestra. De vier musici, onder wie gitarist Jesse van Ruller, spelen composities van bandleider Jeffrey Bruinsma. Hij won de Deloitte Jazz Award in 2006. 6 febr, 20u30, Bimhuis, Amsterdam. Inl www.bimhuis.nl

DeWolff

Ze verwierven bekendheid met een optreden in het populaire tv-programma De Wereld Draait Door, en toeren momenteel door Nederland met hun psychedelische sixtiesrock en -blues, inclusief een gierend Hammondorgel. DeWolff treedt op in Haarlem; het voorprogramma wordt verzorgd door The Hype, lokale jongens die rock ‘n roll uit de jaren zestig spelen. 7 febr., 20u30, Patronaat, Haarlem. Inl www.patronaat.nl