Selectie Film

Synecdoche, New York

Voor Synecdoche, New York voerde Charlie voor het eerst zelf de filmregie. Dat levert een interessante mislukking op. Theatermaker Caden Cotard (Philp Seymour Hoffman) is een neuroot, bang voor alles, altijd wanhopig. Zijn vrouw Hazel vindt het leven met hem verstikkend en vlucht met diens dochtertje naar Berlijn. Maar dan schrijft hij zijn magnum opus: een stuk zo ‘schokkend eerlijk’ als het leven zelf. Cotard huurt een enorme hangar en een leger acteurs die zelf hun rollen mogen ontdekken. Er groeit een parallelstad rondom Cotard, hoofdrolspeler in een theater zonder grenzen. Regie: Charlie Kaufman. Met: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Samantha Morton. In: 6 bioscopen.

Doubt

De film Doubt rakelt een aantal seksschandalen door priesters in de VS op. Deze doofpotschandalen die in 2002 aan het licht kwamen, waren voor John Patrick Shanley aanleiding het toneelstuk Doubt (2004) te schrijven, dat een Pulitzerprijs won. De twee hoofdpersonen belichamen uiteenlopende ideeën over de toekomst van de katholieke kerk. Zuster Aloysius (Meryl Streep) is van de oude stempel: ze is streng en verafschuwt vernieuwing. Father Flynn (Philip Seymour Hoffman) krijgt door zijn progressieve ideeën niet alleen de sympathie van de jonge non Sister James (Amy Adams), maar ook die van de kijker. In 34 bioscopen.

Geen bereik

Kalle wordt door zijn moeder met kerst naar zijn vader naar IJslands niemandsland gestuurd. Daar heb je behalve het gebruikelijke Scandinavische filmgedoe met stiefmoeders en halfzusjes, ook nog eens geen bereik op je mobieltje. Geen bereik! Dan wil je toch het liefste zo snel mogelijk terug naar Reykjavik? Kalle en zijn zusje raken verdwaald in de sneeuw en worden belaagd door een hongerige ijsbeer. Voordat het te griezelig wordt voor kinderen, geeft regisseur Ari Kristinsson het verhaal een mooie sprookjesachtige wending aan.

Spooktijd met Laban

Er is weer een nieuwe reeks avonturen over het spookje Laban dat niet griezelen kan. Papa en mama Spook, zusje Labolina en prins Basboos uit kasteel Goedemorgenzon waar zij in de kelder wonen, vertellen heel veel spannende en grappige spookverhalen. Regie: Per Ahlin. In: 13 bioscopen.

Beste films IFFR

Een selectie van de beste films van het filmfestival zijn zondag 8 februari (vanaf 11u15) in drie zalen in Lux, Nijmegen te bekijken en zaterdag 7 februari bij Verkade in Den Bosch en de Filmschuur in Haarlem. Zie www.lux-nijmegen.nl Passe-partout 5 films: € 30, losse verkoop: € 8,50.

A Jihad for Love

De documentaire A Jihad for Love (2007) toont diepgelovige moslims en moslima’s, die worstelen met de combinatie van hun geloof en (homo)seksuele identiteit. Regisseur Parvez Sharma, zelf homoseksueel en moslim, is bij de voorstellingen in Amsterdam (11 februari), Arnhem (15 februari), Maastricht (16 februari) en Groningen (17 februari) aanwezig. Het publiek kan na afloop van de film met hem in gesprek gaan. www.moviesthatmatter.nl