Selectie Buitenland

Londen

Kunstenaar Jon Pylypchuk (Canadees, woont en werkt in de Los Angeles) toont vol gruwel, nuchterheid en kinderlijke naïviteit de gebreken van volwassenen. Zijn uitgeputte en nukkige cartoonachtige wezens, met dunne beentjes peinzend zittend op houten planken, zou je willen omarmen, zo alleen zitten ze in die grote witte ruimtes. Aan de andere kant toch ook juist weer niet. Niettemin tonen de werken in de Alison Jacques Gallery het optimisme van Pylypchuk. De altijd verliezende ‘underdog’ heeft toch een betekenisvol bestaan in een harde wereld, waarin Pylypchuk’s lava-achtige collages de emoties en hopeloosheid van de mensheid laat zien. T/m 21 feb, Jon Pylypchuk: Just Sit Back And Recount The Violence Of One Year, Alison Jacques Gallery, Londen, Berners Street W1, 04420 76314720 & www.alisonjacquesgallery.com

Exeter

De beelden van Christiane Baumgartner doen aan het verleden denken, terwijl de onderwerpen toch ultramodern zijn. De Duitse kunstenares, een voormalige drukker, gebruikt een traditionele druktechniek van houtblokken. Voor de ontwerpen filmt ze door haar autoraam benzinestations, superhighways, taxiënde vliegtuigen en bospaden met het altijd centraal staande onderwerp ‘tijd’. De interactieve contemporary art Spacex galerie is een interessante liefdadigheidsinstelling. T/m 21 feb, Christiane Baumgartner, Spacex Gallery, 45 Preston Street, Exeter, 00441392 431786 & www.spacex.co.uk Spacex

Cardiff

De Amerikaanse kunstenaar Shimon Attie werkte vijf maanden aan de voet van de Merthyr berg in Zuid-Wales in Aberfan. Het dorp is bekend door een ongeluk in 1966, toen een lading steen van een mijngroeve van de berg naar beneden kwam, waardoor 144 mensen verongelukten en de school en huizen werden verwoest. Attie documenteerde de aangrijpende verhalen van de overlevenden en van huidige bewoners. T/m 22 feb, The Attraction of Onlookers: Aberfan - An Anatomy of a Welsh Village, National Museum Cardiff, Cathays Park, Cardiff, 0044029 20573171 & www.museumwales.ac.uk

Parijs

De Zwitsers-Amerikaanse fotograaf en filmmaker Robert Frank (1924), een belangrijk figuur van de ‘Street Photography’, is een van de invloedrijkste fotografen van de 20ste eeuw sinds zijn legendarisch geworden publicatie The Americans (1958). Met dit fotoboek, een weergave van een reis door Amerika met de auto, doorbrak Frank alle geldende regels van de documentaire fotografie. Hij ontwikkelde een vorm van een fotografisch verhaal met een leidraad. Het Jeu de Paume toont alle foto’s van The Americans twee van zijn films en ook een selectie foto’s die hij tussen 1949 en 1952 in Parijs maakte. T/m 22 mrt in het Jeu de Paume, site Concorde, www.jeudepaume.org.

Parijs

De Franse fotograaf, journalist en ecoloog Arthus-Bertrand (1946) vloog tien jaar lang over de aarde om zijn beroemde boek La terre vue du Ciel (de aarde vanuit de hemel) samen te stellen. Vervolgens, in 2003, startte hij zijn onderneming ‘6 miljards d’Autres’ : zes reporters vertrokken om ‘de ander’ te ontmoeten. Gedurende vier jaar interviewden zij 5000 personen in 75 landen en 45 talen. Zij stelden 40 verschillende vragen. Al deze getuigenissen werden gefilmd en zijn nu te beluisteren en te zien (in de originele taal met Franse en Engelse ondertitels) in een twintigtal nomadententen die zijn gerangschikt onder de glazen koepel van het Grand Palais. Elke tent heeft een thema. T/m 12 febr in het Grand palais, www.6milliardsdautres.org