Rusthartslag voorspelt hartaanval bij vrouwen

Een halve minuut de pols voelen en hartslagen in rust tellen is voor artsen een goede manier om het risico op een hartaanval in te schatten van een vrouw na de menopauze. Die conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers uit hun studie onder bijna 130.000 vrouwen, die deze week verscheen op de website van het British Medical Journal. Voor mannen was de rusthartslag al een bekende voorspeller van kransslagaderziekten, maar voor vrouwen was dit verband nooit goed aangetoond.

Vrouwen met een rusthartslag van minimaal 76 slagen per minuut liepen een 26 procent grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen met een hartslag die lager was dan 62 slagen per minuut. Het verband bestond ongeacht of de vrouwen nu wel of niet lichamelijk actief waren, blank of zwart, en wel of niet diabetes hadden.

Wel was het sterker voor vrouwen tussen 50 en 64 jaar oud, vergeleken met vrouwen die ouder waren dan 65. De hoogte van de hartslag hing niet samen met het risico op een herseninfarct of hersenbloeding.

Het verband tussen het risico op een hartaanval en roken of diabetes is sterker, schrijven de onderzoekers. Maar de rusthartslag is een onafhankelijke risicofactor die makkelijk en goedkoop gemeten kan worden.

Bij aanvang van het onderzoek waren de deelneemsters allen gezond en hadden nooit hartklachten gehad. In de loop van het onderzoek telden de Amerikanen 2.281 hartaanvallen door een verstopte of slecht werkende kransslagader en 1.877 beroertes.

Vrouwen met een hogere rusthartslag hadden vaak ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hogere leeftijd, overgewicht, een hoge bloeddruk of cholesterolwaarde, diabetes, een eetpatroon met veel verzadigd vet en een sigarettenverslaving. Omgekeerd was de hartslag lager naarmate een vrouw meer lichamelijk actief was.