Pencil heeft het overleefd

Foto Patrick Reddy Doug Oldiges waits as rescue personnel prepare to free his horse, Pencil, after he fell through the ice on a pond on Oldiges' farm in Melbourne, Ky, on Wednesday Feb. 4, 2009. (AP Photo/The Cincinnati Enquirer, Patrick Reddy) ** MANDATORY CREDIT ** Associated Press

Bijna veertig brandweermannen waren er woensdag voor nodig om een paard op het droge te krijgen. Het paard, Pencil, was door het ijs gezakt en zat vast in de modderige bodem van een meer in de Amerikaanse staat Kentucky.

De eigenaar van het paard, landschapsarchitect Doug Oldiges, kon zijn dier ’s morgens nergens vinden. Uiteindelijk ontdekte hij het in het meer. Hij rende naar het dichtstbijzijnde huis, dat van zijn buurman, en belde daarvandaan zijn vriend Bill White, die in de streek een erkende paardenkenner is. Die belde vervolgens het alarmnummer 911. Het was toen inmiddels half één.

Vervolgens kwam het in Kentucky actieve ‘reddingsteam voor grote dieren’ in actie. Het betreft hier brandweermannen die van het redden van dieren hun specialiteit hebben gemaakt. Zij legden eerst planken op het ijs, zodat die het gewicht kon dragen. Door banden onder het beest door te trekken konden zij het paard eruit helpen. De reddingsoperatie duurde een uur.

Een te hulp geroepen dierenarts zei dat paarden soms verdrinken doordat ze uitgeput raken van hun pogingen op de kant te klimmen. Pencil was echter rustig blijven staan. Anderhalf uur later stond het dier, drooggewreven, alweer in de zon in de wei.