Papieren modeshow van Prince

Prince Uit besproken boek Prince: 21 Nights. Kosmos uitgevers, 256 blz. € 59,50

Prince: 21 Nights. Kosmos uitgevers, 256 blz. € 59,50

Plotseling lag er een stapel van in de goede, oude cd-winkel: 21 Nights, het eerste boek van Prince. Ruchtbaarheid was er niet gegeven aan de publicatie van dit fotoboek, gelardeerd met gedichten en songteksten van Prince. De titel doet vermoeden dat het een verslag is van de 21 optredens die Prince op 21 avonden in september 2007 gaf in de O2 Arena in Londen. Maar dat is het maar zeer ten dele. Weliswaar zijn de foto’s van Randee St. Nicholas, met uitzondering van een nachtelijk uitstapje naar Praag, gemaakt in Londen, maar van de concerten is niets te zien. Wél van het hotel waar Prince en zijn gevolg verbleven in Londen.

Met 21 Nights keert Prince (1958) onverwacht terug naar een eeuwenoud medium. Onverwacht, omdat hij een internetpionier was. Al een jaar of tien geleden, lang voor groepen als Radiohead het gingen doen, distribueerde Prince zijn muziek via internet. Wie, tegen betaling uiteraard, lid was van zijn NPG Music Club, kon nieuwe nummers, stukken van concerten en cd’s downloaden die niet in platenzaken te koop waren.

Als internetter bereikte Prince een kleiner publiek dan in zijn dagen als superster. Maar hij kon wel doen wat hij niet mocht toen hij nog onder contract stond bij platenmaatschappij Warner: onbeperkt muziek uitbrengen. Veel critici die gewoon waren thuis te wachten op reguliere cd’s van platenmaatschappijen, veronderstelden dat Prince, zoals veel popmusici op leeftijd, minder productief was dan in zijn jonge jaren. Maar als je al zijn internetmuziek meetelt, had hij een constante productie van zo’n twee nieuwe cd’s per jaar. En al was hij minder hoor- en zichtbaar dan vroeger, hij verdiende er meer mee dan toen hij bij Warner cd’s maakte.

Tot oktober 2007 tenminste. Na zijn 21 uitverkochte concerten in de O2 Arena in Londen, waarvan hij op internet uitgebreid verslag had gedaan, ging zijn site op zwart. Toen de internet-Prince spoorloos verdween, was hij al een jaar bezig om iedereen die in zijn ogen onrechtmatig gebruik maakte van zijn beeltenis te bedreigen met gerechtelijke stappen. Met succes: op internet was nog maar heel weinig van hem te zien en te horen. Alleen op zijn fansite verschenen nog schaarse berichten.

Maar onlangs publiceerde de Los Angeles Times een interview met Prince waarin hij aankondigde dat er binnenkort drie nieuwe albums van hem uitkomen. Drie kleine voorproefjes zijn te horen op een nieuwe, nog niet voltooide Prince-site: www.lotusflow3r.com.

En nu is er dan 21 Nights. Het brengt het boek Sex in herinnering, dat Madonna, de andere ster van 1958, uitgaf in 1992. Maar terwijl in dit roemruchte fotoboek Madonna zelf bijna naakt allerlei seksuele handelingen verrichtte (uiteraard zonder dat het harde porno werd), bevat het boek van de voormalige koning van de popseks slechts licht erotische verbeeldingen van fantasieën over mooie, kortgerokte kamermeisjes die bijvoorbeeld door sleutelgaten kijken.

Prince’ boek is eerst en vooral een modeshow, waarin hij zijn gigantische garderobe toont. Achterin 21 Nights staat van elk kledingstuk de ontwerper vermeld. Het wemelt niet alleen van Versace en Roberto Cavalli, ontwerpers die je verwacht van Prince, maar ook van Ann Demeulemeester en Dirk Bikkembergs.

Bij het boek zit de cd Indigo Nights, opgenomen tijdens de concerten die Prince gewoontetrouw geeft na zijn hoofdoptredens in kleine clubs. Op zulke concerten, zo ook in Londen destijds, speelt hij veel hits van anderen, zoals ‘Whole Lotta Love’ van Led Zeppelin en ‘Baby Love’ van Mother’s Finest.

    • Bernard Hulsman