Overwinning coalitie Maliki provinciale verkiezingen

baghdad. De partijcoalitie van de Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft de provinciale verkiezingen overtuigend gewonnen. Dat blijkt uit de officiële cijfers die gisteren bekend werden. De uitslag is een grote steun voor Maliki: later dit jaar zijn er verkiezingen voor het parlement. De grootste overwinningen waren in Baghdad en Basra, waar respectievelijk 38 en 37 procent naar de coalitie ging. De uitslag is een grote tegenslag voor de grootste shi`itische partij van Irak, de Opperste Islamitische Raad. Shi`ieten maken 60 procent van de bevolking uit, tegen 20 procent sunnieten en 20 procent Koerden. In de drie autonome Koerdische provincies en in de door de Koerden opgeëiste provincie rond Kirkuk werden geen verkiezingen gehouden. De coalitie voerde campagne met een nationalistisch en anti-sektarisch programma. De verkiezingen van afgelopen zaterdag waren de meest vreedzame sinds de val van Saddam Hussein. Door Washington wordt zowel de uitslag als de rustige wijze waarop de verkiezingen plaatsvonden gezien als een teken van vooruitgang. Amerika staat op het punt om 140.000 troepen terug te trekken uit Irak.