Ook familie Fentener van Vlissingen zat bij Madoff

De voor fraude opgepakte Amerikaanse handelaar Bernard Madoff had ook leden van de familie Fentener van Vlissingen als klant. Dat blijkt uit een 162 bladzijden tellende klantenlijst die gisteren werd gepubliceerd.

Op de lijst wordt de vennootschap Catharijne CV genoemd, waarachter een gelijknamige BV schuilgaat waarvan twee dochters van wijlen Paul Fentener van Vlissingen, Alicia en Tanetta, commissaris zijn. Ook Piet Klaver, een gewezen topman van het investeringsvehikel van de familie Fentener van Vlissingen SHV, is lid van de raad van commissarissen. Deze BV beheerde in 2007 een vermogen van circa 160 miljoen euro.

In de lijst met ruim 16.000 namen staat ook The African Parks Foundation, een stichting die natuurparken in Afrika beheert en die werd opgericht door Paul Fentener van Vlissingen.

Hoeveel geld beide vehikels in het systeem van Madoff belegden, wordt niet vermeld. De Amerikaanse fondsbeheerder staat onder huisarrest wordt ervan verdacht zijn klanten voor circa 50 miljard dollar (37 miljard euro) te hebben opgelicht. Hij haalde jarenlang rijke klanten over om geld in zijn fondsen te steken met een rooskleurig voorgespiegelde beleggingsstrategie. Hij beweerde te beleggen in aandelen van als ‘veilig’ geldende bedrijven, en de risico’s van marktschommelingen en mogelijke verliezen af te dekken met behulp van opties.

Madoff maakte in zijn systeem ook gebruik van zogeheten ‘feederfondsen’. Het adviesbureau voor gedupeerde beleggers Deminor identificeerde vijftien Europese fondsen die vanuit financiële centra zoals Dublin, Zürich, Genève en Luxemburg geld van beleggers aantrokken. „Een honderdtal investeerders die elk gemiddeld tussen de 100.000 en 1 miljoen euro verloren heeft contact met ons opgenomen”, zegt Erik Bomans, partner bij Deminor.

Deminor kon met een gerechtsdeurwaarder de hand leggen op documenten van de Luxemburgse fondsen Luxalpha, Lux Invest en Herald Lux. „Het geld van de beleggers werd via die fondsen op basis van een blanco cheque aan Madoff toevertrouwd”, zegt Bomans. Volgens experts zou alleen al in Europa 14 miljard euro in rook zijn opgegaan door de fraude van Madoff.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Madoff In het artikel Ook familie Fentener van Vlissingen zat bij Madoff (6 februari, pagina 13) wordt gemeld dat The African Parks Foundation, een stichting van de familie Fentener van Vlissingen, op de klantenlijst staat van de voor fraude opgepakte Amerikaanse handelaar Bernard Madoff. Dit is niet juist. Enkel de vennootschap Catharijne CV, waarachter een gelijknamige BV van twee dochters van wijlen Paul Fentener van Vlissingen schuilgaat, staat op deze lijst.