Onstuimig Vlaams striptalent

De Vlaamse strip is vernieuwend en grafisch interessant. In Leuven is een expositie met werk van twintig talenten. „Ik blijf er aan schuren en poetsen, totdat het van tadamtadamtadam gaat.”

Ze hadden het mooiste plekje van het Franse stadje Angoulème, de Vlaamse striptekenaars. Op de charmante binnenplaats van het stadhuis was een tijdelijke tentoonstellingsruimte gebouwd waar afgelopen weekend, toen in de stad het grootste jaarlijkse evenement rond het beeldverhaal in Europa plaatsvond, twintig Vlamingen hun werk exposeerden.

België is een land met een rijke striptraditie, die in 1929 aanving met Hergé (Kuifje) en werd uitgebreid door tekenaars als Willy Vandersteen (Suske & Wiske) en Peyo (De Smurfen). Maar het was verstandig van de organisatie van ‘Angoulème’ om nu eens de ‘nieuwe generatie’, in leeftijd variërend van begin twintig tot eind veertig, to invité d’honneur te maken. Met name de Vlaamse stripmakers leveren de afgelopen jaren werk af van uitzonderlijke kwaliteit. Werk dat vernieuwend is, grafisch interessant en dat buiten de traditionele kaders van het stripverhaal stapt.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren onderkende de ontwikkeling en investeerde de afgelopen jaren flink in de promotie van het beeldverhaal. Met als resultaat de expositie, die vanaf volgende week nog in Leuven is te zien, maar ook een documentaire (De strip hertekend) en een boek (Loslopend Wild). Op termijn hoopt het Fonds de export van Vlaamse strips naar met name Frankrijk te bevorderen.

De diversiteit van het Vlaamse stripleven komt goed naar voren op de tentoonstelling, waar elk van de twintig Vlamingen een eigen hoekje mocht vullen. De gestileerde strips rond het personage Boerke van Pieter de Poortere hangen er, naast het sterk poëtische werk van Randall.c. Op deze pagina’s worden vijf getalenteerde Vlaamse tekenaars voorgesteld: Brecht Evens, Judith Vanistendael, Serge Baeken, Maarten Vande Wiele en Randall.c.

De tentoonstelling ‘Ceci n’est pas la BD flamande’, met werk van deze vijf en nog vijftien andere Vlamingen, is van 13 februari tot 15 april te zien in Stadsbibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, Leuven. Informatie: 00 32 16 22 65 22.Bij uitgeverij Oogachtend verscheen een bundel interviews met de nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs. ‘Loslopend Wild’, 192 blz., € 34,-. Het boek bevat ook een dvd met de documentaire ‘De strip hertekend’.

    • Ward Wijndelts