Murdoch boekt miljarden af op Dow Jones

News Corp, het mediaconcern van Rupert Murdoch, wordt hard geraakt door de economische crisis. Het bedrijf maakte gisteren de slechtste kwartaalcijfers bekend in zijn geschiedenis. In het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009, tot 31 december, leed News Corp een verlies van 6,4 miljard dollar (5 miljard euro). De omzet daalde met 8,4 procent tot 7,87 miljard dollar.

Het verlies wordt grotendeels veroorzaakt door afboekingen op uitzendrechten en de dagbladen van het concern. News Corp waardeert zijn tv-activiteiten nu 4,6 miljard dollar lager. Op de kranten, onder meer The Wall Street Journal, New York Post en The Times in Londen, schrijft Murdoch 3,1 miljard dollar af.

News Corp kocht Dow Jones, uitgever van onder meer The Wall Street Journal, in 2007 voor 5,6 miljard dollar. Volgens analisten toont de afwaardering dat Murdoch te veel heeft betaald voor de uitgeverij. Het concern bezit verder tv-zenders (Fox News), filmproducenten (20th Century Fox), kabelmaatschappijen en tijdschrift- en boekenuitgevers.

„Wij hadden gerekend op een verslechtering”, aldus Murdoch in een toelichting, „maar de neergang is ernstiger en gaat langer duren dan we dachten”. News Corp heeft de winstverwachting voor heel 2009 opnieuw verlaagd.

News Corp is het laatste grote mediabedrijf in de VS dat deze maand de resultaten bekendmaakt. Eerder meldden Disney en Time Warner al teleurstellende resultaten. Beide bedrijven hebben eveneens flink afgeboekt op bezittingen. Alle mediaconcerns hebben last van een krimpende advertentiemarkt. „Wat ons echt de das om doet is het wegvallen van autoadvertenties”, aldus Murdoch. De auto-industrie is hard getroffen door de kredietcrisis. The Wall Street Journal zag eind 2008 zijn advertentie-inkomsten met 20 procent dalen. Bij de zakenkrant moeten 25 redacteuren weg. Fox zal 800 mensen ontslaan.