Minister Bos botst met Kamer over bonussen

De Tweede Kamer heeft minister Bos (Financiën, PvdA) opgeroepen meer te doen om de bonussen bij staatsbanken te matigen. Het parlement is laaiend over bonussen bij ABN Amro, de bank die vorig jaar samen met een deel van Fortis voor 16,8 miljard euro werd gered.

Bij de bank krijgen 20.000 medewerkers een prestatiebonus conform afspraken in de CAO. Daarnaast ontvangen 500 bankiers, van wie circa 70 in Nederland, extra geld om bij de bank te blijven. Deze zogeheten retentiebonus is vorig jaar toegezegd toen ABN Amro bij Fortis werd geïntegreerd en bankiers met speciale expertise verleid moesten worden om bij de bank te blijven.

„Zijn bankiers nu helemaal van de pot gerukt”, riep Ewout Irrgang (SP) gisteren in een Kamerdebat uit. De VVD noemt de bonussen bij ABN Amro schandalig en wil dat Bos een moreel appèl doet op de bankiers om van hun bonussen af te zien.

Volgens het CDA staan de bankiers in Londen en New York in de rij om zonder bonus voor „Nederlandse sleutelbanken” te willen werken.

Minister Bos benadrukte dat onder leiding van de nieuwe topman Gerrit Zalm al veel wordt gedaan aan een matiging van het beloningsbeleid. Bij de bonussen die nu discussie veroorzaken gaat het volgens Bos om 20.000 ‘gewone’ medewerkers met een gemiddeld jaarsalaris van 75.000 euro. „Dat begint bij de koffiejuffrouw.”

Bovendien zouden die afspraken zijn gemaakt omdat de medewerkers in 2005 moesten inleveren. Daarnaast gaat het om reeds gemaakte afspraken waar de minister aan gehouden is.

Bos wees op een recente uitspraak van de rechter. Die wees het verzoek van ABN Amro af om de vertrekpremie van ex-topman Schmittmann te verlagen.