Kramer lijkt door de Noren geaccepteerd als heerser

Ook voor de Noren geldt Sven Kramer als favoriet voor het WK allround in Hamar.

Al hoopt oud-topper Eskil Ervik stiekem op landgenoot Håvard Bøkko.

Zal Sven Kramer komend weekeinde in het Vikingskipet van Hamar op gelijke hoogte komen met de Noorse schaatslegende Hjalmar ‘Hjallis’ Andersen, die van 1950 tot en met 1952 zes internationale allroundtoernooien op rij won? De Noorse media kregen er gisteren geen genoeg van om de drievoudig Europees en tweevoudig wereldkampioen uit Nederland te interviewen.

Bewondering voerde de boventoon, met hier en daar wat scepsis: hoe vaak was Kramer dit seizoen op doping gecontroleerd? En, vooruit, tot slot nog een sprankje chauvinisme uit het land met de rijkste schaatshistorie: wat zal er gebeuren als de Noorse kopman Håvard Bøkko morgen op de 500 meter een halve seconde voorsprong neemt? „Geen probleem”, grijnsde Kramer direct. En weg was hij, de Noorse pers perplex achterlatend. Wat een uitstraling voor een sportman van pas 22 jaar.

„Sven is favoriet”, had Bøkko een paar uur eerder op de persconferentie van de Noren gezegd. „De druk ligt niet bij mij. Hopelijk kan ik de strijd met hem aangaan.” Ook bij de Noorse schaatsers is het respect voor Kramer groot. „Sven toont geen enkel teken van zwakte”, zegt Eskil Ervik (34), de vroegere Noorse topper die onlangs zijn comeback aankondigde voor volgend seizoen. „Wat hij doet, is het moeilijkste wat er is. Iedereen denkt dat je gemakkelijk gaat winnen en zegt dat ook steeds tegen je. Maar Sven kan zich geen enkel missertje veroorloven. Dat weet hij, en het overkomt hem ook niet. Een beetje zoals Lance Armstrong in zeven jaar Tour de France nooit pech had.”

Ervik en Bøkko stonden drie jaar geleden als tweede en derde op het podium bij het laatste grote allroundkampioenschap dat in Hamar plaatsvond, het EK. De Italiaan Enrico Fabris won het toernooi, dat historisch werd omdat door een defect aan de vriesmachines op zondag liefst drie van de vier afstanden moesten worden gereden. Voor Kramer was het de laatste keer dat hij op een allroundtoernooi naast de medailles greep. „Ik was toen totaal niet in goeden doen en ook nog lang niet zo sterk als nu”, keek hij terug.

Bij het WK allround van komend weekeinde is alles anders. Kramer lijkt door de meeste van zijn tegenstanders geaccepteerd als nieuwe heerser. Fabris was dit jaar nooit in beste doen, en werd vorige week bij de wereldbeker in Erfurt door Kramer gedeklasseerd op de vijf kilometer. „Ik ben grieperig geweest”, verklaarde hij in Hamar.

Shani Davis, wereldkampioen allround in 2005 en 2006, ontbreekt in het Vikingskipet. De Amerikaan zette dit jaar zijn kaarten op het WK sprint, dat hij prompt won. Zijn landgenoot Chad Hedrick, die met trainer Bart Veldkamp heeft gekozen voor een nieuwe aanpak, is meer bezig met de aanstaande geboorte van zijn dochter dan met het WK. De nieuwe Amerikaanse hoop, de pas negentienjarige Trevor Marsicano, lijkt nog niet sterk genoeg op de lange afstanden en kan wellicht met Wouter Olde Heuvel duelleren om een podiumplaats.

„Op de vijf kilometer is het gat tussen Kramer en de rest groter geworden dan in de tijd dat ik nog schaatste”, concludeert Ervik, die in 2007 stopte vanwege problemen met zijn rug en nu bij zijn terugkeer mikt op een olympische medaille op de ploegenachtervolging. „Alleen Bøkko is sindsdien dichterbij gekomen.”

Kramer zelf draait er niet omheen. „Ik wil op de vijf kilometer mijn slag slaan”, kijkt hij vooruit naar zijn favoriete afstand, waarop hij sinds de Olympische Spelen van 2006 pas één keer verloor. De kopman van TVM, die onlangs zijn contract tot en met 2012 verlengde, heeft zelfs al een scenario in zijn hoofd dat hij zondag op de afsluitende tien kilometer niet meer voluit hoeft te gaan. „Een week later wil ik me plaatsen voor de 1.500 meter bij de WK afstanden.”

De Noren hopen in een uitverkocht Vikingskipet (met koning Harold op de tribune) op een andere afloop. „Het is niet ondenkbaar dat Bøkko na drie afstanden bovenaan staat”, zegt Ervik. De grote achterstand op Kramer bij het EK was een vertekend beeld, vanwege een mislukte 500 meter. Vorige week in Erfurt opende de Noorse stylist op de 1.500 meter een halve seconde sneller dan Kramer. „In trainingen zie ik hem beter worden”, zegt Ervik over Bøkko. Die zich, toeval of niet, voor de Noorse krant Aftenposten liet fotograferen met de schaatsen en ijsmuts van Hjallis, de opa van zijn ploeggenoot Frederik van der Horst.

    • Maarten Scholten