Jonge Belgische renner Nolf in Qatar overleden

De jonge Belgische profwielrenner Frederiek Nolf is in de nacht van woensdag op donderdag in zijn slaap overleden. De 21-jarige renner uit Kuurne, die fietste voor het continental-team Topsport Vlaanderen-Mercator, werd gisteren dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Qatar. Nolf nam daar deel aan de Ronde van Qatar.

Zijn ploeg heeft zich onmiddellijk uit de ronde teruggetrokken. Ook de renners van het team die meedoen aan de Ster van Besseges verlaten de wedstrijd en keren terug naar België.

„We zijn helemaal van de kaart door dit nieuws”, reageerde teammanager Christophe Sercu. „Woensdagavond was er nog niets aan de hand. Frederiek zat bij het avondeten aan tafel met zijn ploegmakkers en ging daarna met de rest van het team slapen. Blijkbaar is Frederiek in zijn slaap overleden. Zijn kamergenoot Kristof Goddaert heeft niets gemerkt.”

Er waren vooraf geen signalen dat het niet goed ging met de renner, die volgende week dinsdag zijn 22ste verjaardag zou vieren. „Frederiek heeft nooit ergens over geklaagd. De meest recente medische tests die we bij hem uitvoerden lieten niets verontrustends zien, en ook eerdere medische tests brachten niets bijzonders aan het licht. Onze ploegarts was tot woensdag nog bij de renners en haar is niets opgevallen. Frederieks overlijden komt totaal onverwachts.”

De wielrenwereld werd al eens eerder opgeschrikt door een nachtelijk overlijden van een renner. In 2003 gebeurde dat in de Ronde van Duitsland met de Fransman Fabrice Salanson. Na onderzoek bleek dat de 23-jarige renner was getroffen door een hartaanval.

De renners in de Ronde van Qatar hebben gisteren voor de start van de vijfde etappe een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan hun collega. Vlak na het bekend worden van het overlijden van Nolf liet de directie van de ronde weten dat de vijfde etappe zou worden geneutraliseerd. (ANP, Belga)