Israël entert activistenboot op weg naar Gaza

De Israëlische marine heeft gisteren een schip onderschept dat probeerde de zeeblokkade bij de Gazastrook te doorbreken. Het vrachtschip Tali met 18 personen aan boord, acht activisten en tien journalisten, werd opgebracht naar Israël.

Na verhoor werden alle opvarenden het land weer uitgezet – de meesten van hen naar Libanon, waarvandaan ze ook waren uitgevaren. Een van de activisten was de melkitische oud-aartsbisschop van Jeruzalem, Hilarion Capucci (86). Hij werd naar de door Israël bezette Golanhoogte gebracht en daar de grens met zijn geboorteland Syrië overgezet. Capucci werd in 1974 in Israël tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens wapensmokkel.

Volgens de Israëlische minister van Defensie Barak stond de marine het schip aanvankelijk toe om naar Egypte te varen, maar keerde de kapitein vervolgens onverwachts de steven om alsnog koers naar Gaza te zetten. Hierop enterde de marine het schip.

Volgens correspondente Salam Khoder, die namens de Arabische zender Al-Jazeera aan boord was, gebeurde dit in Egyptische wateren. Ook opende de marine volgens haar drie maal het vuur. De journaliste zei dat zij, een vrouwelijke collega en organisator Hani Suleiman geslagen werden door Israëlische militairen.

De onder Togolese vlag varende Tali – door de activisten tot ‘Broederschap’ omgedoopt – was het eerste schip dat de kustenclave probeerde te bereiken sinds het einde van het 22-daagse Israëlische legeroffensief, op 18 januari. De bedoeling was hulpgoederen af te leveren in de Gazastrook, dat gecontroleerd wordt door de moslimfundamentalistische beweging Hamas.

Onderhandelingen in Egypte om de staakt-het-vurens te bestendigen die Israël en Hamas afzonderlijk van elkaar afkondigden, verlopen moeizaam. Gisteren verlietem de Hamas-delegatieleden Kairo zonder akkoord. Toen zij Gaza wilden ingaan, hield Egypte hen aan en nam grote sommen contant geld in beslag: 7 à 9 miljoen aan dollars en 2 miljoen aan euro’s. (AP, Reuters)