Interim-trainer Lodeweges geeft PSV glans terug

PSV 6 ADO Den Haag 0

Ruststand 2-0. 31. Dzsudzsák 1-0, 45. Toivonen 2-0, 46. Dzsudzsák 3-0, 52. Dzsudzsák 4-0, 63. Amrabat 5-0, 68. Amrabat 6-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 33.500.

Wat Balázs Dzsudzsák en Nordin Amrabat gisteravond tegen ADO Den Haag eerst op het veld lieten zien, onderstreepten ze na de overtuigende 6-0-overwinning van PSV in de catacomben van het Philips Stadion met woorden. Het vertrouwen in eigen kunnen is na het vertrek van Huub Stevens terug.Dzsudzsák: „Trainer Dwight Lodeweges gelooft in mij. Ik voel me als bevrijd. Misschien speelde ik vandaag wel mijn beste wedstrijd ooit.” En Amrabat: „We spelen nu veel aanvallender en beter. Daardoor is het plezier weer terug.”

De 22-jarige Hongaarse international en de één jaar jongere Nederlandse buitenspeler stonden gisteren aan de basis van de grootste overwinning van PSV dit seizoen. Dzsudzsák bekroonde zijn optreden als linkeraanvaller met drie doelpunten. „Zoveel had ik er in mijn hele loopbaan nog nooit gemaakt in één wedstrijd”, zei de nummer 22 van PSV lachend. Amrabat nam als rechtsbuiten twee treffers voor zijn rekening. Het zesde doelpunt van PSV tikte hij bijna achteloos achter zijn standbeen langs binnen. „Het was karate, judo en turnen ineen”, zei hij over zijn actie.

Het optreden van Dzsudzsák en Amrabat was illustratief voor een herboren PSV, dat onder interim-trainer Dwight Lodeweges afgelopen zondag tegen De Graafschap een nieuwe weg insloeg. Nog geen twee weken geleden verliet de gefrustreerde Dzsudzsák het Philips Stadion met het hoofd naar beneden nadat hij het middelpunt was geweest van een opstootje in de kleedkamer in de rust van PSV-NAC. Amrabat was toen veroordeeld tot de bank en moest als invaller zijn plek zien te verdienen.

In de twee wedstrijden die daarop onder Lodeweges volgden maakte de regerend landskampioen maar liefst negen doelpunten. In Doetinchem waren doelpuntenmakers Ibrahim Afellay en Ola Toivonen de gevierde spelers, gisteren waren het de buitenspelers van PSV die de meeste lof toegezwaaid kregen. Al verdiende Toivonen, die gisteren zijn tweede treffer maakte in dienst van PSV, wederom een compliment.

De voormalige assistent van Stevens heeft naar eigen zeggen „slechts wat accenten veranderd”. Maar het scheppen van duidelijkheid, het spelen van een vast systeem en het schenken van vertrouwen aan een vast basiselftal, waren al voldoende om de glans terug te brengen bij PSV. Verder was het slim van Lodeweges om Erik Pieters, Danny Koevermans en Otman Bakkal als invallers ook mee te laten delen in het succes. Lodeweges bleef er nuchter onder: „Een ommekeer? Het verschil tussen geen bal raken of iedere bal willen hebben is maar klein.”

Met die woorden gaf Lodeweges wel precies het verschil aan met het PSV dat onder leiding van Stevens zelden of nooit een aanvaardbaar niveau haalde. De voetballers van PSV móeten van Lodeweges zelfs soms risico’s nemen, waardoor ze niet langer als verkrampt spelen, maar weer geloven in hun eigen kwaliteiten. „De afgelopen maanden was het gewoon moeilijk”, stelde Dzsudzsák. „Ik moest steeds naar voren en dan weer naar achteren. Nu mag ik doen waar ik goed in ben. Acties maken, voorzetten geven. I am happy again. We willen nu aan ons publiek laten zien dat we nog steeds de beste club van Nederland zijn.”

Amrabat had onder Stevens ook vaak het gevoel dat hij „met de rem erop” moest spelen. „Het verschil met Stevens is eigenlijk niet eens zo groot, maar het gaat er misschien ook wel om hoe dingen worden gebracht”, zei de nummer 11 van PSV. „Van hem mocht ik ook mijn acties wel maken. Maar vaak zei hij dan erbij: ‘Hou het simpel’. Dan ontstond er soms twijfel. Lodeweges zegt gewoon: ‘Ga ervoor! Doe het!’ Dat is net even wat anders.”

    • Koen Greven