handige intellectueel (m)

Vrouwen die een man zoeken voor een zakelijke date kunnen terecht bij Lindes Netwerk.

Daten is niet aan de orde: ze zijn puur gezelschapsheren.

Ruud en Hugo zijn twee mannen van Linde. Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 04-02-2009 Ruud Tol, Wilt half-annoniem PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Geen date, geen gigolo: het bedrijfje Lindes Netwerk verhuurt „stoere, handige, intellectuele, artistieke en knappe professionals” voor topvrouwen met weinig tijd. Linde Masdorp (44) kwam in 2007 op het idee van haar Netwerk: een databank van nu 23 in te huren mannen. Misschien om op te komen draven op een zakelijke receptie, bij een avondje staatsbanket of in de skybox.

Masdorp had zich er al langer over verbaasd dat zo’n uitzendbureau voor zakelijke dates nog niet bestond: ze had zelf veel leuke mannelijke vrienden en intussen waren er al die single zakenvrouwen over wie je las dat ze geen tijd hadden om een man te zoeken.

Niet dat ze een man voor deze zakenvrouwen zoekt – nee, het zijn puur gezelschapsheren. Masdorp vergelijkt het ‘Netwerk’ dan ook liever met een uitzendbureau – maar dan met „gewone, leuke mannen, die wat te melden hebben. Vrouwen mopperen graag dat alle leuke mannen op zijn, dat is dus helemaal niet zo.”

Tot de doelgroep behoort bijvoorbeeld een vrouwelijke burgemeester, of directrice van een Kamer van Koophandel. Die bijvoorbeeld kaartjes heeft gekregen voor een operavoorstelling, of naar een vijfdaags congres moet samen met een partner.

Eerlijk gezegd zijn er nog niet veel van dat soort klanten geweest. Eigenlijk zijn de mannen tot nu toe nog vooral met journalistes uitgeweest, voor een artikel over Lindes Netwerk zelf.

„Waarom het nou nog niet lukt? Geen idee”, zegt Masdorp in een cafeetje in Den Haag. „Dit is toch een leuk antwoord op het probleem van single zakenvrouwen?”

Misschien is de prijs een beletsel – de mannen van Linde kosten 200 euro. „Tja, met die prijs wil ik een soort drempel creëren. Het moet wel een beetje exclusief blijven, voor de doelgroep van veel verdienende topvrouwen.” Masdorp vergelijkt haar diensten met zakelijke dienstverlening, net als een privéchauffeur of personal shopper. „Bovendien kun je de mannen ook nog aftrekken van de belasting.”

Misschien zijn er in Nederland te weinig topvrouwen? „Ik mik op de Sylvia Tóths van deze wereld: van die dames die heus wel een man kunnen krijgen, maar even een partner nodig hebben voor één avond. En geen zin hebben om weer die homoseksuele buurman mee te nemen.”

Misschien vinden vrouwen het idee van een man huren niet prettig. „Ja, daar ben ik ook bang voor. In onze maatschappij wordt te veel op het romantische idee gehamerd, terwijl je het juist los van elkaar moet zien. Ik heb thuis ook een hele aardige meneer zitten, maar die heeft echt geen zin om mee te gaan naar een staatsbanket. En ik wil hem ook niet meenemen: liefde en zaken moet je gewoon scheiden vind ik. Je wil een partner, geen romantiek.”

In Denemarken en Duitsland lopen dit soort diensten wel goed, zegt Masdorp: daar zijn de vrouwen wat pragmatischer. Hoe dan ook hebben wel veel vrouwen meegedaan aan de enquête op de site. „En we hebben veel publiciteit gehad. Daarna kreeg ik enorm veel aanmeldingen van mannen”. Daar selecteert ze de meest geschikte mannen uit. „Het valt me op dat vooral it’ers denken dat ze zelf een heel erg spannend leven hebben, terwijl ze er zelf geen moment bij stilstaan waarom zij zelf interessant kunnen zijn voor een ander.” Ook was ze verbaasd hoeveel oudere mannen reageerden: van dik in de zestig tot een man van 80, die foto’s mee stuurde van zijn gezin en de kleinkinderen. „Die heb ik niet aangenomen.”

Onder de zestigplussers in haar bestand zitten genoeg mannen met wie je rustig bij de koningin kunt dineren. Voor andere gelegenheden kan het juist weer verfrissend zijn om een kunstenaar mee te nemen: dat zal indruk maken op de collega’s op het bedrijfsdiner. En wat te denken van de wereldreiziger die door Nepal en Tibet fietste.

Een catalogus heeft Masdorp niet beschikbaar: ze selecteert zelf een man die goed bij je wensen past. „Anders wordt het zo’n veemarkt.”

Dat Lindes een succes wordt, weet ze zeker. „Wie weet gaan salarisonderhandelingen in de toekomst wel zo: je eist een topsalaris, lease-auto én een strippenkaart van Lindes Netwerk.”

Ook een man huren voor een zakelijke afspraak? Kijk op www.lindes.nl

    • Olga van Ditzhuijzen