Grote aanslag Pakistan

Een bomaanslag in de Pakistaanse provincie Punjab heeft gisteren zeker 24 shi’ieten het leven gekost. Volgens sommige berichten zijn meer dan dertig doden gevallen. Het is onbekend wie verantwoordelijk is en of het een zelfmoordactie was.

De slachtoffers namen deel aan een processie die onderdeel is van de veertig dagen rouw die shi’ieten jaarlijks in acht nemen voor imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed. Ongeveer 20 procent van de Pakistanen is shi’itisch. Doorgaans is de relatie met de sunnitische meerderheid vreedzaam, maar extremistische groeperingen van beide stromingen plegen van tijd tot tijd aanslagen. Sunnitische extremisten in het zuiden van Punjab voelen zich gesteund door de opkomst van een (sunnitische) Talibaanbeweging.

In de plaats Dera Ghazi Khan, waar de aanslag plaatshad, zijn vandaag rellen uitgebroken. Honderden demonstranten vernielden winkels en staken een politiebureau in brand. De politie probeert met hulp van shi’itische leiders de orde te herstellen.

Vandaag vielen zeven gewonden bij een zelfmoordaanslag met een bomauto op de weg naar de Khyberpas, de belangrijkste grensovergang met Afghanistan. De explosie vond plaats toen de politie de auto aanhield. Vermoed wordt dat de dader een aanslag wilde plegen bij een brug. Dinsdag kwam het verkeer over de pas – waaronder een groot deel van de bevoorrading van de westerse troepen in Afghanistan –stil te liggen toen militanten een brug opbliezen. Inmiddels is een omweg vrijgemaakt. (AP, AFP, Reuters)