Opinie

    • Paul Luttikhuis

Grootste vervuilers werken samen

Chinese vrouw wast groente in een bijna opgedroogd meertje. (Foto Reuters)

Chinese vrouw wast groente in een bijna opgedroogd meertje. (Foto Reuters) Chinese vrouw wast groente in een bijna opgedroogd meertje. (Foto Reuters)

De Verenigde Staten en China zijn samen goed voor ruim 40 procent van de uitstoot van kooldioxide in de wereld. Het zou dus wel eens wat goeds kunnen opleveren als ze samen gaan nadenken over een strategie om hun uitstoot te verminderen.

Het rapport A roadmap for US-China Cooperation on Energy and Climate Change doet een eerste voorzet. De auteurs stellen voor dat de presidenten elkaar ontmoeten en wederzijdse belangen inventariseren. En dat er daarna door deskundigen wordt onderhandeld over deelonderwerpen. Aan het rapport is aan meegewerkt door Steven Chu, sinds kort Obama’s minister van Energie, en John Holdren, Obama’s belangrijkste wetenschappelijk adviseur. Dus de kans dat Amerika het serieus neemt is groot.

Eindelijk lijken beide landen te erkennen wat iedereen natuurlijk al lang wist, dat er zonder hun deelname geen zinvol klimaatakkoord zal komen. “Er staat veel op het spel”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs. “We begrijpen allemaal dat we niet meer veel tijd hebben. We moeten samenwerken.” Mochten ze er niet uitkomen dan kunnen ze een rapport van het Brookings Instituut raadplegen met tips om hindernissen te overwinnen.

Overigens houdt China vol dat het niet van plan is om op de grote klimaatconferentie in december in Kopenhagen verplichtingen op zich te nemen. Daarvoor is het land nog te veel in ontwikkeling.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis