GPD heeft interview met Armitage over Irak-oorlog op band

DEN HAAG. De voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage, blijft ontkennen dat de Verenigde Staten Nederland om militaire steun hebben gevraagd vóór de inval in Irak. Tijdens een eerder interview met persbureau GPD zou hij verkeerd zijn begrepen, zo bevestigde hij gisteren tegenover het NOS JOurnaal. De GPD heeft het interview echter op band. Op www.villamedia.nl is een fragment gezet waarin te horen is dat Armitage zegt: ”We wilden militaire assistentie”. En: ”waarom zouden we vragen om een vorm van politieke, medische steun of dat soort steun, als we militaire steun nodig hadden om erin en eruit te komen?” Armitage zei in het vorige week donderdag gepubliceerde interview met de GPD-kranten verder dat de VS ”absoluut” een verzoek hebben ingediend voor militaire steun voor de invasie van Irak in 2003. Premier Balkenende beweert dat er nooit een officieel verzoek is geweest. Armitage zegt: ”We hebben officiële documenten gezonden en diplomaten naar Nederland gestuurd. Ik noem dat een verzoek. Hoe iemand anders dat noemt, moet hij weten.”