Fusieclub Limburg

Voetballiefhebbers uit Zuid-Limburg kunnen lering trekken en hoop putten uit de volgende episode uit de Noord-Hollandse sporthistorie. AZ is het resultaat van een fusie. Voetbalclub Alkmaar ’54 ging in 1967 samen met FC Zaanstreek. FC Zaanstreek was eerder ontstaan na een mislukte fusiepoging tussen de semiprofclubs KFC (Koog aan de Zaan) en ZFC (Zaandam). ZFC-leden blokkeerden in 1964 de samensmelting van de Zaanse clubs. De betaalde afdeling van KFC ging alleen op in FC Zaanstreek.

Anno 2009 is dit de situatie: AZ is koploper in de eredivisie en favoriet voor de titel, en levert zo het bewijs dat een fusie doel kan treffen, met dank overigens aan sponsor Scheringa van DSB. KFC bestaat nog altijd voort als amateurvereniging in de eerste klas. ZFC is niet meer.

De Stuurgroep Topvoetbal in Limburg heeft deze week laten weten dat een fusie tussen Roda JC (Kerkrade) en Fortuna Sittard (Sittard-Geleen) nodig is. Zonder deze samensmelting is er voor de twee clubs in de toekomst geen financieel gezonde basis, zo wees een ‘potentieelanalyse’ uit. Verrassend is dat niet: met name Fortuna Sittard heeft al enkele malen op de rand van een faillissement gebalanceerd.

Tegenover deze rationale overwegingen staan bittere emoties. Fans protesteren in een sfeer die soms ronduit grimmig is. Bij eerdere gesprekken over een mogelijke fusie was dat niet anders. Voorzitter Kuijer van Roda JC trad eind vorig jaar af nadat hijzelf en zijn familieleden waren bedreigd. Gelukkig kent het verzet ook goedbedoelde en mildere vormen: vorige week nog presenteerde de Stichting Trots Op Fortuna (TOF) (vergeefse) plannen hoe de club zou kunnen worden gered en daar kwamen 350 supporters „met een groengeel hart” op af, de clubkleuren van Fortuna.

Toch wortelt dit lokale chauvinisme niet diep in de historie. Zowel Roda JC als Fortuna Sittard is een betrekkelijk jonge club, beide ontstaan na fusie op fusie op fusie. Voorzover die samenvoegingen destijds wonden sloegen in Limburgse harten, zijn ze allang geheeld of vergeten.

De potentiële fans van FC Limburg kunnen zich ook spiegelen aan fusieclubs als FC Twente (SC Enschede en Enschedese Boys) en FC Utrecht (DOS, Elinkwijk en Velox). Hun potentie is veel groter dan de clubs waar ze uit voortkwamen en sentimenten daarover zijn allang van de tribune verdwenen.

De realiteit is dat de achterban in de voormalige mijnstreek te klein is om duurzaam drie betaald voetbalorganisaties (behalve Roda en Fortuna ook MVV in Maastricht) levensvatbaar te houden. Dat geldt niet alleen voor de aantallen supporters, maar ook voor de sponsormogelijkheden die het Zuid-Limburgse bedrijfsleven te bieden heeft. Het aantal betaald voetbalorganisaties in Nederland (38) is eigenlijk te groot, zo wordt ook in kringen van de KNVB ingezien. Negen clubs verkeren in de financiële gevarenzone. Zeker in deze tijd van een financiële crisis, met naar verwachting minder inkomsten uit sponsoring en uit tv-gelden, wordt de spoeling te dun. Fuseren is verstandig.