Film van de dag

Een anonieme vrachtwagen bedreigt Dennis Weaver in zijn auto. Duel (Steven Spielberg, 1971, VS)

Duel. Deze oorspronkelijk voor tv gemaakte film draaide met succes in de Europese bioscopen. Een ijzingwekkende thriller die zich van puur filmische middelen bedient. Zakenman Dennis Weaver tegenover een vieze vrachtwagen die hem op diverse manieren naar het leven staat. Er ontwikkelt zich een spannend kat-en-muisspel. De chauffeur van de truck krijgen we nooit te zien en het scenario van Richard Matheson geeft geen motivatie voor zijn agressieve gedrag, waardoor de film openstaat voor diverse (metafysische) interpretaties. Staat hij voor Het Kwaad wiens motieven niet te begrijpen zijn? (Steven Spielberg, 1971, VS), België 1, 23.45-0.55u.André Waardenburg

    • André Waardenburg