EO-coryfee struikelt over de schepping

Tientallen opzeggingen, maar ook vele steunbetuigingen stromen binnen bij de EO. Presentator en voormalig EO-directeur Andries Knevel schokte deze week een deel van de achterban, omdat hij dinsdagavond in het EO-programma ‘t zal je maar gebeuren betwijfelde of het scheppingsverhaal in de bijbel letterlijk geïnterpreteerd moet worden. Daar heeft Knevel spijt van. „Ik betreur dat mijn persoonlijke mening als enige EO-mening wordt gezien”, zegt hij in een persbericht.

In de uitzending zegt Knevel: „Je kunt een orthodox christen zijn en toch denken dat de aarde niet duizenden jaren geleden in zes keer 24 uur is geschapen.” Even later tekent hij een verklaring waarin hij afstand neemt van de zogenoemde ‘creationistische’ visie: „Vroeger geloofde ik dat de aarde in zes dagen geschapen was, nu geloof ik in de evolutietheorie”, leest hij hardop.

De EO nam gisteren afstand van de uitspraken van Knevel. „De missie van de EO gaat over God als Schepper. Dat is een vast fundament van ons geloof. Daarbinnen kunnen verschillende meningen voorkomen”, aldus EO-directeur Arjan Lock.

Ruim zestig procent van de EO-leden gelooft dat God de aarde in zes dagen heeft geschapen. De EO censureerde vorig jaar passages in een Britse natuurdocumentaire van David Attenborough die verwees naar de evolutie.

Op de website van de EO staan ruim 270 reacties. „Hulde aan de EO, spraakmakend en veel EO-leden zullen het hiermee moeilijk hebben – maar discussie hierover is een wijs besluit”, is er één. Een ander noemt de kwestie ‘ontluisterend’: „EO-media-voormannen van het eerste uur die het nu ook niet meer weten.”