Een biertje drinken met twee varkens

Katja de Bruin houdt op haar Friese boerderij twee varkens. In Varkensliefde maakt ze duidelijk hoe veelzijdig de dieren zijn.

Grote stallen met duizenden varkens. Dat beeld hebben we bij het houden van varkens. Katja de Bruin deed het anders. Ze kocht Tim en Jasper als biggetjes. Nu zijn het tamme hobbyvarkens die lekker kunnen wroeten in haar voortuin. Ze trekken veel bekijks, want wanneer zie je nu zoiets.

Afgelopen week verscheen De Bruins boek Varkensliefde bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. „Deze liefde komt niet alleen door mijn eigen varkens”, zegt De Bruin. Van jongsaf aan kocht ze al voorwerpen met varkens erop, maar ze had nooit gedacht om zelf een levend varken te kopen.

Katja de Bruin is redactrice bij de VPRO Gids en bundelde vorig jaar in Ik moest dit even kwijt de brieven uit de rubriek Achterwerk. Zo’n zeven jaar geleden verhuisde ze van de Randstad naar een boerderijtje op het Friese platteland. Weg van de drukte. Ze was geen hondenliefhebber, een varken leek haar leuker.

Na een paar jaar klussen kwamen Jasper en Tim. Hobbyvarkens. Niet bedoeld om te eindigen als hamlap of karbonaadje maar om van te genieten.

„Voor mij is het inmiddels vrij gewoon dat ik varkens heb, maar voor veel mensen is dat niet zo.”

Ze wilde niet schrijven over de verschrikkingen van de bio-industrie, maar over het plezier dat je aan varkens beleeft.

Van varkens wordt gezegd dat ze na de mensaap en de dolfijn het hoogste IQ hebben. Maar zijn ze nou echt zo slim?

De Bruin: „Ze zijn zeker intelligent. Dat blijkt alleen al uit het feit dat ze telkens opnieuw weten te ontsnappen.”

De Bruin heeft eerst de biggetjes een paar maanden in huis gehouden. Zo worden ze eerder tam door het vele contact met mensen. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot flinke exemplaren die nauwelijks door het deurtje van hun hok passen.

Met de beesten valt altijd iets te beleven: Ze ontsnappen, knorren en krijsen om aandacht en willen de hele dag door eten.

In het boek beschrijft ze de belevenissen met Jasper en Tim, maar De Bruin wil meer laten zien dan alleen haar eigen varkens. Ze staat ook stil bij varkens in film, kunst, literatuur en religie.

Schrijver Roald Dahl noemt biggen „slim en beleefd”. En de Amerikaanse president Ronald Reagan was zelfs trots om varken genoemd te worden.

En de gelijkenis die George Orwell in Animal Farm trekt tussen het varken en de mens?

Volgens De Bruin zijn varkens intelligent, maar ook erg lui. Ze bewegen niet meer dan nodig. Ze zijn gek op vet voedsel, zoals chips. En ook een biertje lusten ze wel. En mensen met hartproblemen zijn maar wat blij met de mogelijkheid om de hartkleppen van een varken te krijgen.

Katja de Bruin: „Varkens doen in veel opzichten meer aan mensen denken dan ons lief is.”

Jan ter Harmsel

Boek: Varkensliefde, 160 pagina’s. Uitgeverij, Nijgh & Van Ditmar, 15 euro.

    • Jan ter Harmsel