De schouders eronder met The Boss

cd pop

Bruce Springsteen: Working On A Dream * * *

De voorlaatse cd van Bruce Springsteen Magic liet een somber geluid horen. Working On A Dream staat in het teken van een hoopvollere blik op heden en toekomst, niet toevallig samenvallend met de komst van Barack Obama. Het al of niet uitkomen van dromen was altijd een belangrijk thema voor Springsteen, maar nu zijn het idealen waar je de schouders onder kunt zetten. Recht je rug en laat de handen wapperen, zingt Springsteen in het titelnummer met doowopkoortjes en fade-out als in een ouderwets popliedje. De sfeer wisselt van groots en meeslepend in de acht minuten lange westernoperette Outlaw Pete, tot berustend in het aan zijn vorig jaar overleden organist Danny Federici opgedragen The last carnival. De gewone man en vrouw zijn als altijd de helden van zijn universum, waar het kassameisje Queen of the supermarket kan worden. Working On A Dream is een degelijke plaat die niet meer zo gepassioneerd één kant op wijst als de jonge Springsteen van Born To Run, maar die past bij een onvermoeibare rocker die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert.

    • Jan Vollaard