Bos verdedigt bonussen

Bonussen bij ABN Amro hebben gistermiddag tot een emotioneel debat geleid in de Tweede Kamer. Parlementariërs, van links tot rechts, waren laaiend over bonussen bij ABN Amro, de bank die vorig jaar samen met een deel van Fortis voor 16,8 miljard euro door de staat werd gered.

Minister Bos (Financiën, PvdA) was op zijn beurt zichtbaar boos over de kritiek op de beloningen. „Dit gaat niet over perversiteiten van Wall Street. Dit gaat om hardwerkende mensen bij ABN Amro die een bescheiden extra beloning krijgen. Dit zijn niet zichzelf verrijkende bankiers.”

Bij ABN Amro krijgen 20.000 medewerkers een prestatiebonus conform afspraken in de CAO. Daarnaast ontvangen 500 bankiers, van wie circa 70 in Nederland, extra geld om bij de bank te blijven. Deze zogeheten retentiebonus is vorig jaar toegezegd toen ABN Amro bij Fortis werd geïntegreerd en bankiers met speciale expertise verleid moesten worden om bij de bank te blijven.

„Zijn bankiers nu helemaal van de pot gerukt”, riep Ewout Irrgang (SP) gisteren uit. De VVD noemde de bonussen bij ABN Amro „schandalig” en wil dat Bos een moreel appèl doet op de bankiers om van hun extra beloning af te zien. Volgens het CDA staan bankiers in Londen en New York in de rij om allemaal zonder bonus voor „Nederlandse sleutelbanken” te werken. CDA-Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich vindt bonussen op dit moment daarom onnodig. „In het normale bedrijfsleven vrezen mensen voor hun baan. De boodschap van een bank die bonussen uitdeelt is niet goed.”

Volgens minister Bos richt de kritiek van de Kamer zich op 20.000 eenvoudige medewerkers met een gemiddeld jaarsalaris van 75.000 euro. Die afspraken zijn gemaakt in een cao om tegemoet te komen aan een eerdere versobering van arbeidsovereenkomsten. „De aandeelhouder heeft niet de bevoegdheid om daar in te treden en dat willen we ook niet”.

De SP persisteerde gisteren dat het hier gaat om managers en niet om eenvoudige medewerkers, maar Bos zei dat dit onjuist was.

Als het om de echte top van de bank gaat, wordt er volgens Bos onder leiding van Gerrit Zalm al veel gedaan aan een matiging van het beloningsbeleid. „Het vaste en variabele loon van de raad van bestuur wordt verlaagd, het aandeel van de variabele beloning in de totale beloning gaat naar beneden en de vertrekpremies worden verlaagd.”

Hij herinnerde de Tweede Kamer aan een recente uitspraak van de rechter. Die wees het verzoek van ABN Amro af om de vertrekpremie van ex-topman Peter Schmittmann te verlagen. „Tot in de rechtszaal heb ik die bonus aangevochten. Het ligt niet aan onze ergernis of boosheid dat sommige bonussen in stand blijven. Je hebt soms juridische grenzen die je moet accepteren.”