Berlusconi probeert euthanasie te stoppen

rome. Het Italiaanse kabinet-Berlusconi probeert de dood van Eluana Englaro te voorkomen, die sinds 1992 in coma ligt. Maandagavond is Eluana overgebracht naar een kliniek waar de kunstmatige voeding zou worden stopgezet. Op 8 juli 2008 had de hoogste rechter in Italië besloten dat de behandeling mocht worden gestopt. Met een spoeddecreet probeert het kabinet dit te voorkomen. Volgens de krant la Repubblica accepteert de linkse president Giorgio Napolitano dat niet. Hij weigert het decreet te tekenen. Hierdoor dreigt er een constitutionele crisis. De advocaten van de vader van Eluana noemen het ongehoord dat de regering met een decreet over één persoon een rechterlijke uitspraak ongedaan wil maken. Oppositieleider Walter Veltroni steunt de vader. ”De politiek bemoeit zich te veel met deze zaak die alleen moet worden overgelaten aan de verantwoordelijkheid en de liefde van de ouders.”