Atoomspion A. Khan mag zijn huis weer uit

Abdul Qadeer Khan, de ‘vader van de Pakistaanse atoombom’ mag zijn huis weer verlaten. Dat heeft het gerechtshof in Islamabad vandaag besloten. Khan is nog geen geheel vrij man: als hij Islamabad wil verlaten, moet hij dat 48 uur van te voren melden.

„Het is een vreugdevolle zaak”, zei Khan (72) voor zijn huis in Islamabad, waar hij sinds 2004 onder huisarrest verbleef. In het afgelopen jaar waren de restricties al versoepeld: hij mocht vrienden ontvangen en is eenmaal – onder bewaking – naar Karachi gereisd.

In 2004 bekende Khan dat hij (in Nederland) gestolen nucleaire informatie had verkocht aan Iran, Noord-Korea en Libië. Hij werd niet veroordeeld, maar onder huisarrest geplaatst. De toenmalige Pakistaanse leider generaal Musharraf kon de volksheld die Pakistan aan een eigen atoomwapen had geholpen niet te hard aanpakken.

Buitenlandse regeringen hebben nooit toestemming gekregen om Khan te ondervragen; Pakistan vond en vindt dat er niets meer te onderzoeken is. „Het hof heeft gezegd dat hij niet betrokken was bij de verspreiding van nucleaire informatie of criminele activiteiten”, zei zijn advocaat vandaag.

Vorig jaar verklaarde het Internationale Atoomenergieagentschap dat Khans atoomnetwerk zich over twaalf landen heeft uitgestrekt. Enkele weken geleden legden de Verenigde Staten sancties op aan dertien personen en drie bedrijven die bij het netwerk betrokken zouden zijn.

Khan zei vandaag dat hij „altijd trots zal zijn” op wat hij voor Pakistan heeft gedaan en dat hij het land heeft beschermd tegen India, dat eerder over een kernwapen beschikte dan Pakistan. Hij wil zich nu toeleggen op onderwijs en een bedevaart naar Mekka maken. (Reuters, AFP, BBC)