18 jaar voor Duitser na aanslag Tunesië

De Duitse radicale moslim Christian Ganczarski (42) is gisteren in Parijs veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Hij werd door de rechtbank medeplichtig bevonden aan een zelfmoordaanslag in 2002 op de synagoge op het Tunesische toeristeneiland Djerba. Daarbij vielen 21 doden. Ganczarski ontkent betrokkenheid bij de aanslag.

Tijdens het vijf weken durende proces lag de nadruk op de bewijslast tegen Ganczarski, die geldt als een van de hoogst opgeklommen Europese bekeerlingen in Al-Qaeda. Vanaf 1999 verbleef hij regelmatig in Afghanistan en Pakistan. Hij ontmoette, zo blijkt onder meer uit foto’s, Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden en Khalid Sheikh Mohammed. Deze heeft in Quantánamo Bay bekend de hoofdverantwoordelijke te zijn voor de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

Ganczarski werd in Parijs door de aanklager aangewezen als brein achter de aanslag in Djerba, exact zeven maanden later. Als voornaamste bewijs daarvoor gold een telefoontje van 112 seconden van de Tunesische zelfmoordenaar naar Ganczarski in Duitsland, waarin deze hem enkele uren voor de aanslag zijn zegen gaf – zonder te zeggen waarvoor.

Het gesprek werd geregistreerd door de Duitse inlichtingendienst. Maar na verhoor in 2002 besloot de Duitse justitie dat er te weinig bewijs was om Ganczarksi te vervolgen.

De Franse justitie stelde vervolging in na aangifte van een familielid van een Frans slachtoffer van de aanslag. Ganczarski, in 2003 tijdens een overstap in Parijs gearresteerd, woonde het proces voortdurend biddend bij.

De broer van de aanslagpleger, Walid Naouar, kreeg 12 jaar wegens medeplichtigheid.