Zakelijke aanpak levert AZ weer een kleine zege op

AZ 1 Roda JC 0

Ruststand 0-0. 76. El Hamdaoui 1-0. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Toeschouwers: 16.600.

Hoewel de ploeg in de strijd om de landstitel een straatlengte voorsprong heeft op de concurrentie, werd AZ gisteravond in de rust bij een 0-0 stand met een fluitconcert begeleid naar de kleedkamer. Het gaf wel aan hoe flets de Alkmaarse ploeg in ogen van de eigen aanhang presteerde in het duel met Roda JC. Maar AZ kiest dit seizoen voor een zakelijke aanpak en daarin passen ook kleurloze, kleine overwinningen zoals gisteren: 1-0.

Bewonderenswaardig was alleen dat opnieuw geen tegendoelpunt werd geïncasseerd – nu al voor de tiende achtereenvolgende keer. De uitblinkende keeper Sergio Romero heeft al 939 minuten zijn doel schoongehouden. Hij is 144 minuten verwijderd van het record dat Heinz Stuy vestigde in het seizoen 1970-1971 met het gouden Ajax. De in totaal zestiende keer dat de nul voor AZ op het scorebord bleef, was een evenaring van het clubrecord uit 1974-1975 en 2006-2007. Die mijlpaal gaat zeker sneuvelen, want er komen nog dertien duels.

Er zijn verschillende factoren die verklaren waarom AZ dit seizoen zo weinig tegentreffers krijgt (slechts elf in 21 wedstrijden). De ploeg speelt teruggetrokken, stoort op het juiste moment, heeft betere verdedigers en misschien wel de beste doelman van de eredivisie. „De organisatie in het veld is veel beter geworden”, meent assistent-trainer Martin Haar. En Maarten Martens, toch een aanvallende middenvelder: „Voorheen bestond mijn inbreng voor zeventig procent uit aanvallen en dertig procent uit verdedigen. Nu is dat fiftyfifty geworden. Als je er steeds mee wint, doe je dat de volgende keer weer.”

Tot zover het goede nieuws. AZ was gisteravond niet vooruit te branden. Op het middenveld leed de koploper veel balverlies door slordige passes. Roda speelde met drie centrale verdedigers, een goed tactisch concept van de nieuwe trainer Harm van Veldhoven. De ploeg uit Kerkrade kreeg verschillende kansen om een einde te maken aan de reeks zogenoemde clean sheets van AZ. „De eerste helft was inderdaad dramatisch”, bekende Martens. „Veel spelers toonden bij ons niet bepaald de wil om te winnen.”

Het krampachtige spel van AZ had volgens trainer Louis van Gaal niets te maken met de druk waaronder de ploeg mogelijk gebukt gaat, nu iedereen het team uit Noord-Holland al beschouwt als de logische kampioen. En dat moet toch maar weer elke wedstrijd worden waargemaakt. „Je hoort niet naar anderen te luisteren”, doceerde Van Gaal. „Wij mogen bovendien ten opzichte van FC Twente (dat als nummer twee negen punten achterstaat, red.) drie keer verliezen. En we staan zelfs elf punten voor op Ajax. Dáár ligt de druk.”

AZ verstevigde die riante uitgangspositie dankzij een doelpunt van topscorer Mounir El Hamdaoui, die op het juiste moment werd aangespeeld door Moussa Dembélé. De Belg was in de tweede helft naar het middenveld verhuisd, ongetwijfeld om AZ daar meer grip op de wedstrijd te bezorgen. Demy de Zeeuw bleef in de rust achter in de kleedkamer en werd vervangen door Graziano Pellè – een kleine accentverschuiving die een positieve uitwerking had. De laatste tien minuten speelde AZ met tien man. Van Gaal had al zijn wissels verbruikt, toen Sebastien Pocognoli uitviel met een spierblessure. Maar in die fase bleef AZ redelijk simpel overeind.

Dat was een domper voor Roda JC. De Limburgse ploeg bleek weinig last te hebben van de fusieperikelen. De samensmelting met Fortuna Sittard is deze week een stuk dichterbij gekomen. „Maar dat die plannen er zijn horen wij al zo lang”, zegt Van Veldhoven. „Daar raken we niet meer van onder de indruk. Mijn spelers weten dat ze elke wedstrijd maximaal moeten presteren om in de eredivisie te blijven. Wij verdiepen ons alleen in ons spel.”

Volgens Van Veldhoven zal er voor de selectie van Roda JC weinig veranderen als de fusie doorgaat. „Er zullen niet zoveel spelers van Fortuna in mijn groep komen. Ik ga in eerste instantie verder met de huidige selectie. Maar ach, er is nog niets concreet.”

Ook Ger Senden, die vanaf 1989 tot 2008 negentien seizoenen in het eerste van Roda JC speelde, zegt zich niet bezig te houden met de fusie. Toch moet het ‘mister Roda’ aan het hart gaan. „Maar als er door een fusie zaken bij ons verbeteren is het beter dan dat de club kapot gaat”, stelt de huidige teammanager realistisch. „Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat er wordt gewerkt aan een fusie. Voorlopig gaat de commotie hierover echter aan mij voorbij en ben ik alleen bezig het elftal van Roda weer op de rails te krijgen.”

    • Erik Oudshoorn