Voorouder van mens kon noten kraken

rotterdam. Australopithecus africanus kon noten kraken met zijn voorkiezen (de drie kleinere kiezen tussen hoektand en achterkiezen). Deze voorloper van de moderne mens, die 2,5 miljoen jaar geleden leefde in Zuidelijk Afrika, kon op die plek zijn mond ongeveer vijf centimeter opendoen. En een groot deel van A. africanus` schedelkenmerken lijken speciaal te zijn ontstaan om zware druk op precies die kiezen te kunnen weerstaan. Dat heeft een groot aantal ingenieurs en antropologen berekend met een computermodel. Daarin hebben zij de beroemde en vrij complete africanus` schedel `Mrs. Pless` vergeleken met die van een makaak. Tot nu toe werd op basis van andere gebitskenmerken meestal verondersteld dat africanus vooral veel bladeren en gras at, geen harde noten. In hun artikel in de Proceedings of the National Society of Sciences (Early Edition online) van deze week schrijven de onderzoekers dat A. africanus waarschijnlijk de noten at als zijn gewone zachtere voedsel niet beschikbaar was. De aanpassingen aan het gebit hielpen de Australopithecus africanus dus om in tijden van honger te overleven.