Voorloper mens kraakte noten met zijn voorkiezen

rotterdam, 5 febr. - Australopithecus africanus kon noten kraken met zijn voorkiezen (de drie kleinere kiezen tussen hoektand en achterkiezen). Deze voorloper van de moderne mens, die 2,5 miljoen jaar geleden in zuidelijk Afrika leefde, kon op die plek zijn mond ongeveer vijf centimeter open doen. En een groot deel van A. africanus` schedelkenmerken lijken speciaal te zijn ontstaan om zware druk op precies die voorkiezen op te vangen. Dit is berekend met een computermodel waarin de beroemde en vrij complete africanus` schedel `Mrs. Pless` werd vergeleken met die van een makaak. Tot nu toe werd meestal verondersteld dat africanus vooral veel bladeren en gras at, geen harde noten. In hun artikel in de Proceedings of the National Society of Sciences (Early Edition online) van deze week schrijven de onderzoekers dat A. africanus waarschijnlijk noten at als zijn gewone zachtere voedsel niet beschikbaar was. Zo overleefde hij voedselschaarste.