Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de waarde van de CITO-toets. De afgelopen drie dagen hebben 150.000 basisschoolleerlingen de toets afgelegd, die allesbepalend is voor de toekomst. Aandacht o.m. voor de speciale klaarstoomcurcussen om kinderen voor te bereiden en voor de basisscholen die níet meedoen, zo’n 15 procent. Ned.1, 18.20-18.40u.

Nova/Den Haag Vandaag. Vooruitlopend op het ‘liquidatieproces’ een reconstructie van de moord op Kees Houtman. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Regisseuse Esther Rots en actrice Rifka Lodeizen praten over hun nieuwe film Kan door huid heen. De Zuid-Hollandse popband Stud Muffins, uitgeroepen tot ‘Serious Talent’ op 3FM, verzorgt de muziek. Matthijs van Nieuwkerk presenteert en Halina Reijn is zijn tafeldame. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Columnist Mickelle Haest liep een tijdje mee op de meldkamer van 112 en bundelde de colums in het boek 1-1-2 daar red je levens mee. Hij praat over zijn ervaringen, samen met Rini van de Poel, die zelf werkt op de meldkamer van 112 en die Haest tijdens deze periode begeleidde. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Holland Doc: Als we het zouden weten. Documentaire van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, die van dichtbij laat zien hoe neonatologen en kinderartsen met grote betrokkenheid en toewijding doodzieke pasgeboren baby’s behandelen. De film volgt hen bij hun werk op de intensive care-afdeling voor te vroeg geborenen in het UMC in Groningen, een omgeving die aan een ruimteschip doet denken. Vrijwel dagelijks worden ze geconfronteerd met ethische dilemma’s: kunnen we voor een wilsonbekwaam mens bepalen dat de kwaliteit van leven zo gering is dat het niet meer waard is om geleefd te worden? Wat is kwaliteit van leven? Mogen artsen daarover beslissen? Ned.2, 22.50-0.20u.

informatief

Media Revolution. Driedelige reportageserie over de revolutionaire ontwikkelingen in de kranten-, tv- en uitgeverswereld. Kunnen ze de concurrentie aan met internet en hoe gaan ze om met dalende advertentie-inkomsten en teruglopende oplagen? O.m. een interview met mediagigant Rupert Murdoch. BBC 2, 20.30-21.00u.

Andere Tijden: Provo in de pers. Geschiedenismagazine met reportages over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Vandaag: de rondedans tussen Provo, de buitenlandse pers en de politie. Cameraploegen uit de hele wereld keken toe toen Provo’s in de jaren zestig autoriteiten uitdaagden. Tot ongenoegen van de Amsterdamse bestuurders en politie. Buitenlandse journalisten halen herinneringen op aan hun fascinatie van toen (een provocerende en politiek geëngageerde jeugd!) en hun aanvaringen met de politie. Met bijzondere buitenlandse beelden van de acties van Provo. Ned.2, 21.30-22.00u.

Keuringsdienst van Waarde. Derde aflevering van zes waarin de kinderen van de keuringsdienst op onderzoek uitgaan naar productiepraktijken in de moderne industrie. Vandaag: Slakkenslijm. Je snapt niet hoe ze erop gekomen zijn, maar het bestaat echt: potjes huidcrème vol met slakkenslijm. Daarvan zouden je puistjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar waar haalt de cosmeticaproducent al dat slijm eigenlijk vandaan? En hoe krijgen ze het in een potje? Ned.3, 21.55-22.30u.

muziek

De vrienden van Amstel Live. Registratie van optredens van o.a. Krezip, Alain Clark, Voicst, Trijntje Oosterhuis, Racoon, Boudewijn de Groot en Boeijen Hofstede Vrienten tijdens de concertreeks vorige maand in het Rotterdamse Ahoy. Ned.3, 20.25-21.55u.

Oasis. Registratie van het concert van de Britse rockband Oasis. En een uitgebreid interview met de broers Gallagher. België 2, 23.35-0.40u.

NPS Klassiek: Vioolconcert Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Opname van 27 september 2003. Solist in deze romantische evergreen uit 1878 is Nikolaj Znaider. Het Radio Symfonie Orkest staat onder leiding van Jaap van Zweden. Ned.2, 0.20-1.00u.

sport

NOS Sportjournaal. Samenvatting van de eredivisiewedstrijd PSV-ADO Den Haag en een vooruitblik op het WK schaatsen komend weekend in Hamar, Noorwegen. Ned.3, 22.38-22.58u.