Vaticaan eist excuses van Williamson

Onder druk van felle internationale kritiek, met name uit Duitsland en Israël, heeft paus Benedictus XVI gisteren geëist dat de omstreden bisschop Richard Williamson zijn ontkenning van de Holocaust intrekt.

De paus hief vorige week de ex-communicatie van Williamson en drie andere bisschoppen van de traditionalistische priesterbroederschap Pius X op.

In een schriftelijke verklaring stelde het Vaticaan gisteren dat „de positie van Williamson met betrekking tot de Holocaust volstrekt onacceptabel is en volledig wordt afgewezen door de paus”. Om in aanmerking te komen voor het bisschopsambt in de katholieke kerk moet Williamson „op ondubbelzinnige wijze publiekelijk afstand nemen van zijn uitspraken”.

Het Vaticaan beklemtoonde dat de paus „op het moment van opheffing van de excommunicatie niet op de hoogte was van de ideeën van Williamson over de Holocaust”. Maar waarnemers rond het Vaticaan achten het onmogelijk dat niemand binnen de curie Williamsons antisemitische overtuigingen kende, omdat hij die al eerder had geuit. Kardinaal Walter Kasper, verantwoordelijk voor de dialoog met de Joodse gemeenschap, zei deze week dat „de leiding van de curie hier beslist fouten heeft gemaakt”.

Alleen met een duidelijke uiting van zijn „totale en onwrikbare solidariteit” met het Jodendom wist paus Benedictus vorige week woensdag een breuk met Joodse gemeenschap te voorkomen. Maar de onvrede binnen de Joodse en ook de katholieke gemeenschap bleef aanzwellen. Zo distantieerden Duitse, Italiaanse en Nederlandse bisschoppen zich van Williamson.

Afgelopen dinsdag riep de Duitse bondskanselier Angela Merkel de paus op duidelijk afstand te nemen van Williamsons uitlatingen over de Holocaust. „Het gaat er om heel duidelijk te verklaren van de kant van de paus en het Vaticaan dat er geen ontkenning mag bestaan van de Holocaust”, aldus Merkel. Dit negationisme is in Duitsland verboden en strafbaar.