Tweede Kamer wil onderzoek naar problemen HSL-Zuid

Den Haag. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoek gaat doen naar de problemen rondom de HSL-Zuid. Dat onderzoek moet duidelijkheid geven over de levensvatbaarheid van exploitant HSA en de afgesloten contracten tussen de overheid en het bedrijf. Dat bleek gisteren in een overleg van minister Eurlings (Verkeer, CDA) met de Kamer. Eurlings heeft met HSA, dat bestaat uit NS en KLM, afgesproken dat de concessie voor de lijn op 1 juli ingaat. Vanaf dat moment betaalt HSA jaarlijks 148 miljoen euro aan de Staat, of de treinen nu rijden of niet. Maar HSA krijgt drie of vier jaar uitstel van betaling om te voorkomen dat het failliet gaat. Blijkt in de toekomst dat HSA opnieuw in de problemen komt, dan kan de jaarlijkse bijdrage eventueel lager worden. De meeste partijen gingen gisteren morrend akkoord met het plan. Als HSA failliet gaat, moet er een nieuwe aanbesteding komen. Dat betekent nog meer vertraging, en minder inkomsten voor de Staat, omdat een nieuw contract financieel ongunstiger zou uitpakken.