Tsjechië voorstander premie op sloopauto`s om industrie te helpen

STRAATSBURG. EU-voorzitter Tsjechië pleit voor een Europese regeling voor schrootpremies bij het inleveren van oude, vervuilende auto's. De Europese Commissie moet snel met een voorstel daartoe komen, stelde de Tsjechische vicepremier Vondra gisteren voorafgaand aan een debat over de autosector in het Europees Parlement. De subsidie moet het aantrekkelijker maken om de auto`s weg te doen en nieuwe te kopen. ”Dat kan de autofabrikanten in de EU een handje helpen. De productie was vorig jaar 8 procent lager. De vooruitzichten voor dit jaar zijn nog slechter'', zei Vondra. Frankrijk, Oostenrijk en Spanje hebben al sloopsubsidies voor oude auto`s aangekondigd om de fabrikanten en het milieu te helpen. ”Een EU-regeling moet voorkomen dat er een wedloop ontstaat tussen de landen, met allerlei concurrentievervalsende omstandigheden”, zei Vondra.