Teheran 'intimideert' British Council

Het Britse cultureel centrum in Teheran heeft alle activiteiten opgeschort na intimidatie van lokale medewerkers door Iraanse veiligheidsdiensten. Dat heeft het hoofdkantoor van de British Council laten weten.

In december werd een aantal van de 16 lokale medewerkers ontboden in het kantoor van president Mahmoud Ahmadinejad. Daar kregen ze te horen dat ze beter ander werk konden zoeken.

Eerder hadden autoriteiten op de luchthaven van Teheran de paspoorten van twee medewerkers afgenomen toen ze op het punt stonden naar het buitenland te vertrekken.

De British Council in Teheran is onderdeel van een wereldwijd netwerk dat Britse cultuur en onderwijs stimuleert. Het wordt gefinancierd door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en Britse werknemers hebben diplomatieke status. Britse onderdanen, die vaak leidinggevende posities hebben bij kantoren van de organisatie, krijgen al twee jaar geen visa meer om in Iran te werken.

„Dit waren bewuste daden die het feitelijk onmogelijk maakten voor ons om nog verder in Iran te werken”, zei Martin Davidson, algemeen directeur van de British Council tegen de BBC in Londen.

Iraanse autoriteiten hebben geen officiële reactie gegeven. Maar politici en het hoofd van de dienst voor de staatsveiligheid waarschuwen regelmatig voor een „fluwelen revolutie” waarop het Westen in Iran onder andere via culturele activiteit zou werken.

Daarnaast is de Iraanse regering woest over het feit dat de Britse staatsomroep BBC in januari een nieuwssatellietzender in het Farsi heeft gelanceerd. Volgens Teheran mengt de zender zich in interne aangelegenheden. Het kanaal mocht geen kantoor openen in Teheran en journalisten die ervoor werken zijn officieel in overtreding van de wet.

BBC Farsi wordt gefinancierd door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Iran heeft een Engelstalige nieuwszender, PressTV, die een kantoor in Londen heeft en wordt betaald door de Iraanse regering.

De British Council kwam In 2007 in problemen in Rusland. In enkele steden moest het zijn kantoren sluiten.