Schip met 33 tanks vrij

Somalische piraten zouden vandaag een Oekraïens vrachtschip met 33 tanks laten gaan dat zij september vorig jaar hadden gekaapt. Dat hebben de Oekraïense regering, piraten en andere betrokkenen gemeld. Volgens onbevestigde berichten is een losgeld betaald van 3,2 miljoen dollar (2,5 miljoen euro).

De opzienbarende kaping van de MV Faina droeg bij aan een ongekende internationale marine-inzet tegen de explosief toegenomen piraterij bij Somalië en leidde bovendien tot een diplomatieke rel over de eindbestemming van de 33 tanks.

De bevrijde bemanningsleden verkeren in goede gezondheid, zo verklaarde de Oekraïense regering vanochtend. De Faina telt eenentwintig opvarenden (zeventien Oekraïeners, drie Russen en een Let). De Russische kapitein overleed kort na de kaping, naar verluidt aan hartproblemen.

Volgens Oekraïne zal de Faina nu in haar oorspronkelijke bestemming aanmeren, de Keniaanse havenstad Mombasa. Alle aandacht zal uitgaan naar het vervolgtraject van de gevoelige lading. Kenia houdt vol dat de tanks bestemd zijn voor het Keniaanse leger, hoewel de eerder uitgelekte vrachtbrief van de Faina aangaf dat de tanks voor Zuid-Soedan waren. Die onthulling was pijnlijk voor Kenia dat in 2005 bemiddelde bij een vredesverdrag tussen Noord- en Zuid-Soedan. (Reuters, AFP)