Rusland richt leger op met ex-Sovjetstaten

Zeven voormalige Sovjetstaten hebben gisteren afgesproken een gezamenlijke, snel inzetbare legermacht van 10.000 man op te richten. Het nieuwe leger, dat onder centraal commando komt te staan, wordt gevormd naar het voorbeeld van de snelle reactiemacht die de NAVO heeft opgericht. Russische paratroepen gaan de kern van deze nieuwe legermacht vormen.

Rusland, Wit-Rusland, Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan maakten hun voornemen bekend op een bijeenkomst van de Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid in Moskou. Tot nog toe was die organisatie een forum waar gediscussieerd werd over veiligheidsvraagstukken. Nu wordt er een militaire component aan toegevoegd.

Volgens president Medvedev zal de nieuwe legermacht worden ingezet om „militaire agressie te weerstaan, internationaal terrorisme, drugshandel en georganiseerde misdaad te bestrijden, en hulp te verlenen bij rampen.”

De oprichting van het leger is een nieuwe stap van het Kremlin om zijn invloedssfeer in het zuidoosten van de voormalige Sovjet-Unie te versterken. Eerder deze week kondigde Kirgizië aan een Amerikaanse luchtmachtbasis op zijn grondgebied te willen sluiten. Dat deed het nadat het een lening van 2 miljard dollar van Moskou had gekregen. Volgens de Russische ambassadeur bij de NAVO kan de nieuwe legermacht deels op die basis worden gestationeerd.

De leiders van de zeven landen praatten verder over de oprichting van een hulpfonds van 10 miljard dollar waarmee hun noodlijdende economieën moeten worden gered. Rusland wil 7,5 miljard dollar in dit fonds stoppen.